Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Planine Atlas, Maroko

Iris

Jedinstvena harmonija vlage i suše

Iris – takođe poznat pod nazivom perunika – je dobio ime po grčkoj boginji duge Iris, donositeljki vode i glasnici bogova. Dugine boje cvetova ove zanosne biljke i sposobnost da na duži period skladišti vodu u svom korenu, potvrđuju povezanost sa njenom mitološkom imenjakinjom.

 

Ekstrakti Irisovog korena su odavno utvrđeni sastojci Weleda kozmetike, koji podržavaju ravnotežu kože i daruju nas dragocenim eteričnim uljima. Iris uspeva u nepristupačnim regijama marokanskih planina Atlas gde bliska saradnja između kompanije Weleda i naših francuskih partnerskih kompanija obezbeđuje stabilna primanja za oko 300 farmerskih porodica.

Zemljoradnici rade na 20 kvadratnih kilometara zemlje koja se sastoji od malih, kamenitih polja veličine između 400 i 600 kvadratnih metara. Na ovim terasastim poljima, koja se brižljivo obrađuju na planinskim obroncima, farmeri gaje lan, sočivo i nekoliko vrsta luka i drugog povrća. Organski uzgoj irisa savršeno dopunjuje tradicionalno gajenje povrća i donosi redovan prihod farmerima koji su osnovali zadrugu. Prolećna berba svake od 300 porodica donosi nam i do 400 kilograma svežeg korena irisa, punog dragocenih eteričnih ulja, veoma traženih za prirodnu kozmetiku i mirise.

Mala poljoprivredna gazdinstva

Čak i danas, visok procenat seoske populacije Maroka oslanja se na mala poljoprivredna gazdinstva kao osnovni izvor prihoda. Žetva nekada čini i do 50% primanja nekih porodica, ali ovo je moguće samo kada su uspostavljena održiva partnerstva, kao što je saradnja između kompanije Weleda i onih koji gaje organski iris germanica u atlaskoj regiji. Klima Atlaskih gora, ovde na 1600 metara nadmorske visine,  je zimi hladna, i leti veoma topla, sa retkim, suvim vazduhom i oskudnim zemljištem. Praktično sav zemljoradnički posao, od sadnje do berbe,  se obavlja ručno, ponekad uz pomoć mazgi. Za ova mala gazdinstva mašine bi bile preskupe a njihova primena nepraktična.

Sušen na planinskom vazduhu

Pre nego što se eterično ulje ekstrakuje, čitava količina ubranog bilja – stotine hiljada čvornovatih korenova veličine krompira – mora biti ručno oljušteno i osušeno na planinskom vazduhu i suncu. Ovaj proces može potrajati do nedelju dana, a za to vreme korenje gubi oko 80 procenata svoje težine. Tek onda se tvrdo, osušeno korenje mazgama doprema na dalju preradu kako bi se ekstrakovalo dragoceno ulje.  Osnivanje malih farmerskih zadruga, koje Weleda i naše francuske partnerske kompanije redovno obilaze, je dovelo do povećane lokalne ekonomske aktivnosti , održivog porasta prihoda malih poljoprivrednika i poboljšanja opštih životnih uslova.

Saznajte više o našim drugim projektima

Otporna i prilagodljiva biljka planinskih livada

Vidac u Nemačkoj

Održiva nabavka ratanije sa Anda u službi oralne nege

Ratanija u Peruu

Sastojak

Iris root

Ekstrakt korena perunike

Iris Germanica Root Extract

Koren perunike se u velikoj meri sastoji od skroba i sadrži mucilagene supstance, tanine kao i eterična ulja, koja su odgovorna za miris osušenog rizoma perunike koji podseća na miris ljubičice. Ekstrakti korena perunike regulišu nivo vlažnosti kože.