Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Besarabija, Moldavija

Lavanda

Miris smirenosti i opuštanja kome nema premca

Malo šta istog trena opušta kao miris lavande. Njeni tamnoplavi cvetovi sadrže eterična ulja koja se upotrebljavaju za dobijanje predivnog mirisa 50 Weleda proizvoda.

Lavanda se najčešće prikazuje na slikama nepreglednih polja francuske Provanse, ali postoji još jedna oblast u Evropi gde ona raste, i gde se, u velikim količinama, uzgaja već vekovima. Malena zemlja Moldavija, između Rumunije i Ukrajine, prostire se na samo 34.000 kvadratnih kilometara, ali je podarena toplom, suvom klimom i plodnom crnicom koja omogućava vinogradima i voćnjacima da odlično uspevaju. Moldavija se temelji na ovoj idealnoj klimi za uzgoj bilja, i nekada je bila poznata kao najveći svetski proizvođač eteričnih ulja. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, nestale su velike površine lavande u pokušajima stanovništva da savlada koncept slobodne trgovine. Od tada, mnogo toga se promenilo u ovoj maloj zemlji: obnovile su se stare tradicije, a gajenju lavande je udahnut novi život.

Lavender blossom close up

Lavanda pripada porodici biljaka Lamiaceae. To je prepoznatljivi mali, polukružni žbun sa račvastim, uspravnim stabljikama i brojnim malim, ljubičastim cvetovima. Ima uzane listove čija boja varira: gornji deo lista je sivozelen, a donji je beo, prekriven finim dlačicama. Rod lavande ima 25 vrsta, od kojih se u alternativnoj medicini koriste: prava lavanda (Lavandula angustifolia), širokolisna lavanda (Lavandula latifolia), španska lavanda (Lavandula stoechas) i hibridna lavanda (Lavandula hybrida).

Najveći projekat organskog uzgoja

Britanski stručnjak za razvoj i moldavski poljoprivredni inženjer, započeli su najveći projekat organskog uzgoja u ovoj zemlji i bili zadivljeni koliko brzo se on razvio. Jedan od razloga za tako uspešan razvoj je svakako saradnja sa kompanijom Welada, koja je započeta 2005. Bliska saradnja sa kompanijom Weleda i dobri izgledi za njen nastavak dali su dodatni podsticaj projektu. „Uključeno je 200 farmerskih porodica, a površina za uzgoj organske lavande se proširila na 200 jutara,“kaže britanski stručnjak za razvoj.

 

Kada se zasade nove biljke, potrebno je da prođe tri godine do prve veće berbe – ali pod povoljnim uslovima biljka se onda može brati i do tri godine za redom. Prve biljke su bile spremne za berbu 2005. i od tada, svake godine od kraja juna do sredine jula, radnici ručno seku zrele cvetove srpom, što je zahtevan i naporan posao koji traži posvećenost i posebnu pažnju.

Ubrana lavanda se odmah prerađuje tu, na samoj plantaži, u pokretnoj jedinici za destilaciju eteričnog ulja. Ovo zahteva inženjersku ekspertizu, brigu i osećajnost. Četvoročlani tim je neprestano na dužnosti za vreme berbe i prima kutije sa cvetovima lavande koje zatim ubacuje u destilacioni sistem. Proces destilacije traje oko jedan sat a od sto kilograma cvetova proizvede se samo jedan litar ulja.

Eterično ulje je tada spremno za transport u buradima, koja odmah bivaju hermetički zatvorena. Da bi se obezbedio visoki kvalitet, veoma je važno da se dragoceno ulje lavande čuva na hladnom mestu dok ne stigne do kompanije Weleda.

Trenutno umirujuće dejstvo

Moderna istraživanja su pokazala da elementi koji se nalaze u eteričnom ulju imaju trenutno umirujuće dejstvo na centralni nervni sistem, pomažu pri opuštanju i doprinose zdravom snu. Nemir, problemi sa snom, napetost, grčevi, loše varenje i problemi sa srcem i cirkulacijom mogu biti lakše regulisani uz pomoć lavande. Ovo objašnjava zašto je, još u drevna vremena, lavanda bila poznata po svom opuštajućem i umirujućem dejstvu.

Kroz saradnju kompanije Weleda sa Moladavijom lavanda ima još jedan pozitivan efekat: lokalni partner ima koristi od našeg dugogodišnjeg iskustva u analizi eteričnih ulja i nabavci sirovina. Pošto radimo zajedno, proizvodnja i berba su usavršene i za mnoge manje probleme pronađena rešenja. Na primer, Weleda se trudi da nađe optimalno ekološko rešenje za kompostiranje ostataka procesa destilacije. „To je odnos uzajamnog uzimanja i davanja,“potvrđuju lokalni partneri. „Samo zajedno možemo postići željeni kvalitet.“

 

Ekonomski i društveni podsticaj koji ovaj projekat daje ruralnoj regiji je vidan nakon deset godina. Za farmere, uzgajanje lavande je postalo sastavni deo njihovih primanja i kao rezultat ovog partnerstva renovirana je seoska škola. Da proslavimo 90. Rođendan kompanije Weleda, uzeli smo učešće u izgradnji zdravstvenog centra u lokalnom gradu Minceni. Ovo je samo jedan od primera kako se Weleda podjednako brine o svojim sirovinama kao i zajednicama koje ih gaje.

Sastojak

Lavender field

Ulje lavande

Lavandula Angustifolia Oil

Ulje lavande je eterično ulje koje se dobiva iz svežih vlati lavande. Pored drugih eteričnih ulja, koristi se za aromatizaciju.