Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Toskana, Italija

Pasji trn

Bobice prepune vitamin C i sunčeve energije

Pasji trn je divlja biljka koja vodi poreklo iz centralne Azije. Tokom hiljada godina, ova biljka se prirodno proširila na Alpe u centralnoj Evropi, sve do obala Severnog i Baltičkog mora. Zrele bobice pasjeg trna daju Weleda suplementima sok prepun vitamina više od 70 godina. Tokom Drugog svetkog rata, kada su naučnici tražili prirodne izvore vitamina C, naišli su na pasji trn u Švajcarskoj i odlučili da iskoriste potencijal ove biljke. Tako su stvoreni prerarati danas poznati kao sok i eliksir od pasjeg trna. Nedavno, Weleda je kreirala bogate prirodne i organske kozmetičke preparate na bazi ulja pasjeg trna.

Obilje najfinijih podvrsta

U protekle dve decenije bobice smo brali sa divljih biljaka koje rastu na kontrolisanim oblastima Alpa. Danas, najfinije podvrste pasjeg trna uspevaju na površini od oko 100 hektara u San Mariu donoseći godišnji prinos od 200 tona svežih, organski uzgojenih bobica. Porodični biznis Künzi & Röthlisberger presuje skoro 100 tona svežeg soka kroz blisku saradnju sa kompanijom Weleda koja traje već više od deset godina.

 

 

Kurt Kunzi, tradicionalni uzgajivač biljaka, počeo je da eksperimentiše sa oplemenjivanjem odabranih podvrsta pasjeg trna sa Alpa kasnih 1980-tih. Selekcija i gajenje najpogodnijih podvrsta je složen process koje zahteva vreme i strpljenje. Populacija biljaka se povećava tako što uzgajivači uzimaju pelcer sa odabranih roditeljskih biljaka koje rastu na posebnoj mešavini zemlje i komposta.

 

Kurt je posle nekog vremena preselio svoj rad na biodinamičkom uzgoju u San Mario u pizanski okrug u Toskani, nadomak suncem okupanog grada Pize. Uslovi za rast su ovde idealni – zemljište se đubri kompostom a sunčanih sati je više nego u južnim alpskim dolinama. Ovo je važno jer pasjem trnu treba što je moguće više svetlosti da bi izgradio svoje dragocene vitamiske komplekse. Ipak, tek nakon tri do četiri godine analiza može da otkrije da li sok bobica ima dovoljno dobar sastav i kvalitet.

Kurt Kunzi i njegov tim trenutno kultivišu više od pet podvrsta pasjeg trna. Za sok i sirupe koji se piju, postoje podvrste koje imaju bogat sadržaj vitamina i mikroelemenata. Kao i sa vinom, velika pažnja se posvećuje aromi, kiselosti i odgovarajućoj mešavini različitih vrsta sokova. Druge podvrste su bolje za proizvodnju visokohranljivog ulja pasjeg trna za kozmetičke preparate, jer njihove bobice poseduju visok sadržaj ulja, kao masline, i zato su veoma blagotvorne za obnavljanje kože.

 

Za Kurta Kunzija i njegovo četvoro zaposlenih, održivost prožima sve što rade u San Mariu. Ona počinje odabirom biljaka i nastavlja se na biodinamičkim poljima gde podrazumeva korišćenje procesa koji štede energiju, kao i korišćenje komposta i biljnog i mineralnog đubriva kako bi se podstakla vitalnost zemljišta. Zato biljke ostaju zdrave i nisu sklone napadima štetočina i bolestima. Poslovanje u San Mariu odgovara ekološkim kriterijumima koje bira i Weleda. U okviru internog gajenja medicinskog bilja Weleda koristi isti metod, koji je star skoro koliko i sama kompanija.

 

Berba se odvija na poljima gde se grane seku ručno. Kako bobice pasjeg trna rastu uz samu granu, ovo je najefikasniji način. Nakon toga, posebno dizajniran aparat za vršidbu skida bobice sa grana. One se zatim skladište na hladnom mestu, označavaju prema podvrsti i iz njih se presuje sok za kompaniju Weleda u malim količinama. Sok se blago pasterizuje i pakuje u hermetički zatvorene posude, dok se u narednoj fazi procesa koriste ulja semenki i sok pasjeg trna. 

Po jedna divlja biljka svake godine

Divlja biljka pasji trn je jedan od primera veoma važnog aspekta biodinamičke poljoprivrede i održivosti kompanije Weleda. Poljoprivredne i medicinske kulture koje rastu u prirodi se sve češće uzgajaju, delom zato što njihova prirodna staništa nestaju usled izgradnje ili broj vrsta opada kao rezultat industrijske poljoprivrede. Weleda je sebi postavila cilj da svake godine kultiviše jednu divlju biljku, ponekad u saradnji sa istraživačima i uzgajivačima, ali takođe u našim ličnim biološki raznovrsnim biljnim vrtovima. Na ovaj način, opstanak ugrožene biljne vrste je osiguran u budućnosti. Štiteći ove biljke putem kultivacije, Weleda takođe obezbeđuje kontinuirani pristup esencijalnim sirovinama koje su potrebne za naše izuzetno delotvorne preparate.

Saznajte više o našim drugim projektima

Održava vlažnost kože, obnavlja prirodne masnoće i štiti kožu od isušivanja

Susam u Meksiku

Ulje iz semenki organskog suncokreta ima mnoga hranljiva svojstva

Suncokret u Mađarskoj

Sastojak

Ulje pasjeg trna

Hippophae Rhamnoides Oil

Ulje pasjeg trna čije nijanse mogu biti od narandžasto-žute do crvene je vredno ulje sa aktivnim supstancama koje se odlikuje visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina, vitamina E i karotenoida. Ulje pasjeg trna ima regenerativna, antioksidantna svojstva za intenzivnu negu kože.