Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Arekipa, Peru

Ratanija

Održiva nabavka ratanije sa Anda u službi oralne nege

Ratanija (krametia lappacea) je neupadljiva, žbunasta biljka koja raste na suvom tlu u blizini grada Arekipe u južnom Peruu. U surovim klimatskim uslovima Andskog planinskog venca, ratanija buja uz pomoć svog razgranatog korenovog sistema koji služi kao zaštita protiv erozije poroznog, suvog planinskog zemljišta. Biljka igra važnu ulogu u Weleda proizvodima za oralnu negu više od 50 godina, i održivo se bere u prirodi.

 

Prvobitno smo bili fokusirani na mogućnost da kultivišemo ovu divlju biljku. Profesor botanike Fatima Kaseres sa Arekipskog univerziteta i nemački istraživači Prof. Dr Maks Veigend i Nikolas Dostert pokrenuli su Projekat javnog privatnog partnerstva kako bi ispitali da li se ratanija može uspešno gajiti. Prva faza istraživanja koja je trajala do 2006. je pokazala da kultivacija biljke nije moguća iz dva razloga: ona raste samo u interakciji sa drugim biljkama, uzimajući njihovu vodu i hranljive soli što znači da bi njeno gajenje zahtevalo dodatne biljne vrste na poljima i bilo nemoguće u praksi. Specifična biloška struktura ratanije predstavlja je drugu prepreku – ona raste veoma sporo i potrebno joj je između 7 i 15 godina da postane dovoljno velika za prvu berbu, tako da bi investicija i održavanje polja bili izuzetno složeni i nepraktični.

Pritisci globalnog tržišta

Weleda je morala da prevaziđe još jedan problem. Pošto je ratanija kao medicinska biljka cenjena na globalnom tržištu, nalazi se pod velikim rizikom. Na svetskom tržištu se koristi najmanje 70.000 vrsta biljaka, a ubere se pola miliona tona medicinskih biljaka svake godine. Njima se trguje u svetskim ekonomskim centrima, kroz nejasne trgovinske kanale i bez podsticaja za poslovne aktere da transparentno posluju, što itekako utiče na trgovinu ratanijom i drugim biljkama.

 

Prema zvaničnim podacima, Peru izvozi oko 40 tona ratanije godišnje, od čega jedna tona odlazi Weleda Grupi, ali mnogi drugi izvori nisu transparentni. Tako je 2002. Weleda odlučila da stupi u sporazum o saradnji sa peruanskom agencijom za očuvanje životne sredine ’INRENA’, naučnicima, sakupljačima, trgovcima i nemačkim ‘Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit’ (GIZ), kako bi pokrenula projekat održive nabavke.

Utočište za divlje bilje

Putem ove saradnje uspeli smo da stvorimo utočište površine 2000 hektara u regiji Arekipa, za održivu berbu biljaka u prirodi. Inventar biljaka je stvoren koristeći uzorak od tri probne parcele sa ciljem da se intenzivno istraži prirodna regeneracija i obrazac godišnjeg rata ratanije. Otkrića tih istraživanja su pomogla da se postave temelji za strategiju održive berbe. U početku su bili uzimani samo neki delovi korena, ali su naši istraživači i nabavljači biljaka postepeno razvili izuzetno jednostavan metod – površina na kojoj se vrši berba je podeljena na pet delova, u kojima se svaka peta biljka bere sa korenom. Dok beru, sakupljači takođe sade rataniju kako bi osigurali ponovni rast sadnica. Dugoročna opservacija i analiziranje nam pokazuju da željena prirodna regeneracija populacije biljaka napreduje dobro, čime čuvamo budućnost ove biljke.

 

Ovaj projekat u kome Weleda skoro 10 godina sarađuje sa nemačkim i peruanskim partnerima trudi se da sačuva rataniju koja je izuzetno važna za Weleda proizvode za oralnu negu. Jedna tona osušenog korena se godišnje ubere u pokrajini Čukibamba. Ratanija se bere u skladu sa održivim konceptom zadruge i prerađuje se u Evropi. Berači dobijaju dogovorene i fer plate koje za njih predstavljaju važan dodatni prihod. Weleda dobija transparentnu, održivu i sigurnu nabavku i može da koristi ovo dragoceno stečeno znanje kako bi podržala razvoj drugih projekata berbe u prirodi.

 

Trud koji ulažemo i podrška naših partnera nije prošla nezapaženo. Peruanska agencija za očuvanje životne sredine nastoji da ’metod održive berbe’ pretvori u zakon za sve kompanije koje žele da izvoze rataniju. To znači da će samo onima koji vrše održivu berbu ratanije biti dozvoljeno da je izvoze iz Perua. U skoroj budućnosti, ova strategija bi se mogla primeniti i na ostale medicinske biljke što bi predstavljao značajan korak napred ka održivom biodiverzitetu.

Saznajte više o našim drugim projektima

Održava ravnotežu između ekstremne suvoće i vlažnosti kože

Iris u Maroku

Pospešuje cirkulaciju i podiže raspoloženje

Ruzmarin u Španiji

Sastojak

Ekstrakt korena ratanije

Krameria Triandra Root Extract

Ekstrakt korena ratinije sadrži tanine i ima snažno zatežuće dejstvo, na oralne sluznice npr. Zato je ekstrakt ovog tamnobraon korena posebno pogodan sastojak za preparate za negu usta i zuba.