Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Ademuz, Španija

Ruzmarin

Drevna biljka koja budi unutrašnju snagu i otklanja umor

U antičko vreme ruzmarin – na grčkom ’morska rosa’ –je bio veoma cenjena biljka koja se svakodnevno koristila. Smatrao se i važnom medicinskom biljkom, a takođe se koristio i za ukrašavanje bogova i ljudi u ceremonijama i religijskim ritualima. Lekovita svojstva njegovog eteričnog ulja su postala još poznatija u Srednjem veku. Ruzmarin se ističe svojstvima zagrevanja i hlađenja a njegova aroma budi unutrašnju snagu i pomaže pri otklanjanju umora, osvežavajući i stimulišući. Ulje ruzmarina se koristi u mnogim Weleda preparatima za negu tela i kose kao i u lekovima.

Predeo oko Ademuzina u Španiji ima idealne klimatske uslove za gajenje ruzmarina, lavande i drugih aromatičnih biljaka. Zime su hladne, a leta topla i suva. Ovde, Blas Aparasio vodi kompaniju Ecoaramuz, koja je specijalizovana za ekološki uzgoj aromatičnih biljaka kao i sertifikovanu berbu ruzmarina u divljini. Kompanija proizvodi eterična ulja za kompaniju Weleda u svom sopstvenom postrojenju za sušenje i destilaciju biljaka, osam kilometara od usamljene planinske doline.

Idealni klimatski uslovi

U letnjim, produktivnim mesecima , Blas Aparisio prenosi 800 kg lišća i grančica sakupljenih u divnljini do proizvodnog postrojenja, gde istovaruje čitavu količinu u parni bojler. Nakon oko sat vremena sve je preplavljeno mirisom ruzmarina, kako se eterično ulje odvaja od pare destilacijom.

Od 800 kila grančica dobiće se četiri kilograma ulja, a kompaniji Weleda je potrebno između 5 i 6 tona ulja ruzmarina godišnje.

 

Ecoaromuz isporučuje najveći udeo, a u clju unapređivanja razvoja i povećanja sigurnih količina, Weleda je ušla u dugoročnu saradnju sa ovom kompanijom. Weleda je finansirala isporuku prve količine i izgradnju drugog postrojenja za destilaciju.

Pola sata vožnje od sela Ademuz koje se nalazi na visoravni, tri radnika su zauzeti sertifikovanom berbom u divljini na 9,500 hektara zemlje. To je ogromna površina, a ovde gore je toplo, nebo je čeličnosivo, i vazduh čist. Tri radnika sakupljaju ruzmarin brzo, koristeći električnu testeru da iseku stare grane koje potom kupe rukama. Mlađe biljke koj još nisu odrvenele se seku rukom, baštenskim makazama. Jedan hektar zemlje da oko 50 kg eteričnog ulja.

100% pouzdano

Bilo ko ko kupuje ulje od trgovaca na otvorenom tržištu nikada ne može biti sto posto siguran da li je proizvod potpuno čist. Za naše visoke kriterijume po pitanju kvaliteta, svoje poverenje poklanjamo dugoročnim, pouzdanim partnerima za koje smo sigurni da su posvećeni ekološkom uzgoju i savesnoj održivosti ekstrakovanja ulja na jednom mestu. Uz ovakva partnerstva Weleda može podržavati i ohrabrivati održivi razvoj.

Upoznajte se sa ostalim projektima

Održiva nabavka ratanije sa Anda u službi oralne nege

Ratanija u Meksiku

Obnavlja prirodne masnoće i štiti kožu od isušivanja

Susam u Meksiku

Sastojak

Rosemary

Ulje listova ruzmarina

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil

Ulje listova ruzmarina je esencijalno ulje, koje se dobija iz njegovih grana i  cvetova koji rastu na granama. Pored ostalih prirodnih ulja koristi se za aromarizaciju.