Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Pusta, Mađarska

Suncokret

Ulje iz semenki organskog suncokreta ima mnoga hranljiva svojstva

Posred suvih, travnatih ravnica centralne Mađarske, prostiru se polja gde rastu cvetovi žutog suncokreta. Ovo je stara mađarska oblast Pusta, nekada nepregledno more trave, a danas izvor sertifikovanog organskog ulja suncokreta koji se organski gaji za Weleda proizvode.

Praćenje sunca

Suncokret potiče iz Severne i Centralne Amerike gde su starosedeoci koristili njegove semenke kao hranu bogatu mastima. Seme su u Evropu prvi doneli španski mornari u XVI veku i suncokret je od tada poznat prizor na poljima i baštama širom Evrope. Taksonomski naziv helianthus annuus je izvedeno iz grčkih reči helios-sunce i anthos-cvet. Po sunčanim danima, prijateljsko, široko lice cveta prati kretanje sunca i vraća se u prvobitni položaj na kraju dana. Kada je u cvatu, suncokret zaista izgleda kao poznati prikaz sunca– jednostavan dečji crtež blistavog žutog kruga sa užarenim laticama. Zato i ne čudi to što je reč ’sunce’ sadržano u nazivu cveta u mnogim jezicima. U nemačkom se zove sonneblume, u francuskom tournesol, a ovde u Mađarskoj napraforgó - onaj koji se okreće ka suncu. 

Suncokretu je potreban humus i tlo bogato hranljivim materijama, adekvatna voda, insekti oprašivači i naravo, neizbežna toplota sunca. Ovakvi uslovi su ostvareni u srcu Puste, gde naše partnerske kompanije takođe gaje speltu, pšenicu i ovas. Krajem leta, lišće umire i zelena naličja cvetnih glavica postaju žuta. Sada su semenke zrele i mogu biti sakupljene istim kombajnom koji se koristi za žitarice, što je efikasan proces za farmere. Semeke su veoma bogate uljem – od 20 kilograma suncokreta iscedi se oko 7 kilograma suncokretovog ulja, pa tako Weleda od svojih mađarskih partnera dobija dovoljno visokokvalitetnog, proverenog ulja organskog suncokreta.

Idealan za kozmetiku

Štaviše, Weleda isključivo koristi organsko suncokretovo ulje iz kultura bogatih oleinskom kiselinom. Ove biljke sadrže viši sadržaj oleinske kiseline od običnog suncokreta. Takvo ulje suncokreta je stabilnije, dugotrajnije i zato je idealno za mešanje sa drugim kozmetičkim uljima. Ulje suncokreta je poznato po svojim prirodnim, hranljivim svojstvima i koristi se u mnogim Weleda kozmetičkim preparatima, uključujući i našu jedinstvenu liniju za čišćenje kože na bazi nara.

Saznajte više o našim drugim projektima

Moćna bobica sa okrepljujućim dejstvom na vitalnost

Pasji trn u Italiji

Pruža koži zaštitu i obnavlja njenu prirodnu lepotu

Badem u Španiji

Sastojak

Ulje semenki suncokreta

Helianthus Annuus Seed Oil

Suncokretovo ulje je lagano biljno ulje u raznim nijansama žute. Savršeno je kao ulje za masažu i idealno za negu normalne i mešovite kože. Zbog velike količine nezasićenih masnih kiselina, kao što su linoleinska i oleinska, obiluje blagotvornim svojstima za kožu i pogodno je kao bazno ulje u aktivnim supstancama.