Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Švebiš Gmind, Nemačka

Vidac

Otporna i prilagodljiva biljka planinskih livada

Livadsko cveće eufrazija ima ogroman značaj među Weleda medicinskim biljkama. U narodu poznata i kao ’vidac’ ona zaista ima lekovito dejstvo na bolesti očiju. Eufrazija raste na neplodnom, suvom zemljištu livada i pašnjaka centralne i južne Evrope, sve do visokih planinskih regija Alpa gde uspeva zahvaljujući svojoj otpornosti i prilagodljivosti.

 

Uzimajući energiju sunčeve svetlosti putem fotosinteze, eufrazija takođe raste i kao polu-parazit na korenju drugih trava. Uzima vodu i hranljive sastojke iz drugih biljaka, koristeći njihovu životnu snagu za sopstveni rast. Ova osobina čini eufraziju veoma zanimljivom za antropozofsku medicinu, zato što prilikom lečenja bolesti oka eufrazija slabi ’strani život’ na konjuktivi, isisavajući njegovu životnu snagu.

Weleda prerađuje više od stotinu kilograma sveže eufrazije godišnje za medicinske tinkture. Eufrazija se odgovorno i održivo bere u prirodi u vinogradarskoj oblasti Rajna-Palatinat u jugoistočnoj Nemačkoj. Kada dođe vreme cvetanja, sakupljači se okupljaju tokom dva ili tri vikenda u julu i avgustu. Oni veoma pažljivo, ručno beru biljke tako da ne oštete fino korenje. Sakupljeno bilje se dostavlja u postrojenje kompanije Weleda za preradu u roku od 24 sata i sa procesom se počinje odmah.

 

U postrojenju se cela biljka – listovi, cvetovi i korenje – melje, presuje i prerađuje u tinkturu. Tanini i gorke supstance koje se dobijaju na ovaj način imaju adstrigentno dejstvo i igraju glavnu ulogu u borbi protiv zapaljenja, dok prirodni antibiotik glikozid aukubin, svojim blagim antibiotskim efektom, takođe deluje protivupalno.

Saznajte više o našim drugim projektima

Vrt omiljen zbog svojih lekovitih, umirujućih i obnavljajućih svojstava

Neven u Nemačkoj

Održava ravnotežu između ekstremne suvoće i vlažnosti kože

Iris u Maroku

Sastojak

Euphrasia

Ekstrakt eufrazije

Euphrasia Officinalis Extract

Vidac (euphrasia officinalis) sadrži flavnoide, tanine i gorke supstance. Ekstrakti ove biljke imaju okrepljujuće, blagotvorno i zatežuće dejstvo na kožu. Ekstrakti vidca se često koriste u preparatima za negu kože u predelu očiju.