Koristimo kolačiće kako bismo Vam omogućili što bolji online doživljaj. Nastavljajući sa pregledom stranice, prihvatate njihovu upotrebu u skladu s našom politikom kolačića.

 


DO-ING D.O.O.

Kneginje Ljubice 21
11000 Beograd
Srbija


Ruzmarin

Ruzmarin pomaže pri varenju, cirkulaciji i podizanju raspoloženja

Ruzmarin je izdržljiva biljka poetičnog imena. 'Ros marinus' potiče iz latinskog jezika i znači ‘morska rosa’. U drevna vremena, ruzmarin se darivao bogovima, naročito grčkoj boginji ljubavi Afroditi, zbog čega je takođe smatran i za simbol ljubavi. Biljka najbolje uspeva u priobalnim regijama Mediterana, od Portugala do Jonskih ostrva. Kao zimzelena i prizemna biljka, ruzmarin voli tople i suve predele, ali uspeva i na ekstremnoj hladnoći. Čak i tako niska temperatura od -20 stepeni ništa mu ne može.

green rosemary stem close up

Izvanredna svojstva ulja ruzmarina

Iako su ga stari Grci poštovali kao simbol i kultnu biljku, izgleda da skoro ništa nisu znali o isceliteljskim moćima ruzmarina, jer o njegovoj upotrebi ne postoje nikakvi pisani dokazi. Mnoga dobra svojstva esencijalnog ulja ruzmarina otkrivena su tek u Srednjem veku. Ruzmarin ima snažna zagrevajuća svojstva, pomaže pri varenju i stimuliše cirkulaciju i nerve. Takođe ublažava simptome reumatizma i migrene, a ulje ruzmarina ima i antiseptično dejstvo. Kao dodatak kupkama, dokazao se kao efiksan u lečenju inficiranih rana i rana koje sporo zarastaju, a čak i u obliku masti dobro se apsorbuje i ima izvrsno dejstvo. Mi koristimo ekstrakte ruzmarina za pravljanje naših kozmetičkih i medicinskih preparata da bismo stimulisali toplotu i cirkulaciju. Njegov intenzivan miris podiže raspoloženje i deluje protiv umora. Pogodan je, kako za unutrašnju upotrebu, na primer kao čaj, tako i za spoljašnju, kao ulje.