Lepota

Šta je najbolje za vašu kožu?

Svetlost i toplina – to su blagodeti sunca, koje apsorbuju biljke i čuvaju na najdragocenijem mestu: u svojim semenima. Čista ulja, dobijena iz ovih semena, puna su energije, aktivnih supstanci i predstavljaju izvanredan izvor snage i nege za kožu.

Abeceda Weleda prirodnih ulja za telo

Bademovo ulje

Fino, lagano bademovo ulje koža podnosi izuzetno dobro. Ovo i ostala njegova svojstva korisna za kožu čine ga jednim od najvažnijih ulja, takođe pogodnih za bebe i decu. Bademovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i sadrži vitamin E, posebno u obliku alfa-tokoferola, koji deluje kao antioksidant. Koža ga dobro upija, čime pomaže u sprečavanju gubitka vlažnosti. Idealno je za negu osetljive, grube i suve kože.

Ulje koštice kajsije

Koštice kajsije sarže oko 50% ulja. Sa mirisom koji podseća na marcipan, ovo blago, svetlo žuto ulje koža brzo upija. Predstavlja univerzalno bazno ulje koje i osetljiva koža dobro podnosi. Sadrži visoku količinu nezasićenih masti, koje ga čine dragocenim hranljivim uljem sa odličnim svojstvima za negu kože

Arganovo ulje

Spororastuće, zimzeleno drvo argan može se pronaći samo u jednoj oblasti marokanskih Atlas planina. Ovo drvo donosi plod svake druge godine. Ulje dobijeno od njegovog semena je bistro, bledo žute boje, sa orašastim ukusom. Sadrži visoku količinu mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina (linolne i oleinske kiseline), kao i vitamina E. Koristi se za negu zrele kože zbog svojih antioksidantnih i hidratantnih svojstava.

B kao Borage (Boražina), C kao Coconut (Kokos), E kao Evening Primrose (Žuti noćurak)

Ulje boražine

Boražina se tradicionalno koristi kao začinska biljka. Međutim, malo ljudi zna da seme sadrži pravo blago: čisto, bledo žuto ulje. Zahvaljujući visokom sadržaju gama-linolenske kiseline, preporučuje se za suvu kožu, svrab i iritaciju. Ima blagotvorno dejstvo na funkcionisanje prirodne zaštitne kožne barijere. Polinezasićene masne kiseline smanjuju trans-epidermalni gubitak vode i održavaju elastičnost kože.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje se dobija iz mesnatog dela kokosovog ploda. Na sobnoj temperaturi se nalazi u čvrstom stanju, beličaste je boje i prijatnog mirisa. Bogato je zasićenim masnim kiselinama. Hrani i hidrira kožu.

Ulje žutog noćurka

Sitna semena žutog noćurka su veličine oko 1-1,5 cm. Daju bistro, svetlo žuto ulje sa impresivnim supstancama. Jedno je od retkih biljnih ulja koja sadrže gama-linolensku kiselinu, što ga čini veoma dragocenim. Nedostatak gama-linolenske kiseline može dovesti do suvoće kože i svraba. Njegove polinezasićene kiseline sprečavaju gubitak vode iz kože, što joj pomaže da održi elastičnost. Lako se absorbuje i poboljšava ten, naročito u slučaju suve kože kojoj je potrebna dodatna nega.

I kao Inca Nut (Inka orah), J kao Jojoba, M kao Macadamia ili Mosqueta Rose Rosehip (Divlja ruža)

Ulje Inka oraha

nka orah raste u kišnim šumama Amazona na peruanskim Andima. Tamo se naziva "Sacha Inchi", što znači "planinski kikiriki". Daje svetlo, bledo žuto ulje. Koža ga veoma dobro upija. Zahvaljujući visokom sadržaju alfa-linolenske kiseline i drugih polinezasićenih masnih kiselina, pomaže kod ćelijske regeneracije i aktvacije. Ulje Inka oraha je veoma pogodno za negu suve i zrele kože

Ulje jojobe

Semena žbuna jojobe sadrže masnu materiju koja se topi na sobnoj temperaturi. Zbog toga se naziva uljem, ali je hemijski klasifikovano kao tečni vosak. Čini proizvode za negu vrlo prijatnim i pogodnim za sve tipove kože. Ulje jojobe se nalazi u formulacijama koje čine kožu glatkom i balansiraju njenu hidrataciju.

Ulje makadamije

Kombinacija masnih kiselina u ulju makadamije slična je onoj u ljudskom sebumu. Bogata je mononezasićenim masnim kiselinama i sadrži vitamin E. Ulje makadamije ostavlja tanak zaštitni sloj na koži i doprinosi hidrataciji i regeneraciji. Pogodno je za suvu i osetljivu kožu.

Ulje semena divlje ruže

Cvetovi čileanske divlje ruže su beli ili roze. Semena se mogu naći u njenim narandžastim plodovima, nazvanim šipurak. Oni daju fino ulje divlje ruže. Bogato linolenskom, linolnom i oleinskom kiselinom, jedno je od najefikasnijih ulja za negu osetljive i suve kože. Koža ga dobro upija. Ulje podržava prirodnu regeneraciju kože i čini je baršunašto glatkom.

O = Oil (ulje), P = precious (dragoceno)

Maslinovo ulje

Drvo masline je malo, zimzeleno drvo koje može doživeti starost preko hiljadu godina. Svoje prve plodove proizvodi nakon desetak godina; u naredne dve decenije dostiže svoj maksimalni rod. Njegovi plodovi sadrže oko 40-60% ulja; semena oko 12-15% ulja. Maslinovo ulje je pogodno za normalnu do suvu kožu; čini je veoma nežnom i glatkom. Pošto ostavlja lagani film, može se koristi i kao masažno ulje.

Ulje koštice breskve

Čvrsti spoljni zid koštice breskve štiti njeno ovalno, cimet-smeđe seme, koje se sastoji od oko 30-45% masnog ulja. Sadrži visoku količinu oleinske i linolne kiseline, a sadrži i palmitinsku kiselinu. Suptilnog mirisa, svetlo do srednje žuto ulje često se koristi za negu suve, zrele, orožale i ispucale kože. Štiti kožu jačajući njenu prirodnu barijeru i pomaže u očuvanju prirodnog balansa vlage.

Ulje semena nara

Jedan nar sadrži oko 700 semena, a svako od ovih malih semena sadrži oko 12-20% žuto-crvenkastog ulja. Poznato je po svom visokom sadržaju polinezasićenih masnih kiselina, uključujući retku purinsku kiselinu. Ima antioksidativna svojstva i potpomaže obnovu i regeneraciju ćelija kože. Smatra se izuzetnim u nezi suve, zrele i kože izložene stresu.

S kao Seme

Ulje semena pasjeg trna

Pasji trn je jedna od retkih biljaka čiji plodovi sadrže ulje u semenima, ali i pulpi. Obe vrste ulja sadrže visoku količinu vitamina E, ali imaju različit spektar masnih kiselina. Izuzetna karakteristika ulja pulpe je visok sadržaj mononezasićene palmitoleinske kiseline. Ovo je takođe važna komponenta lipidnog sloja kože. Ulje pulpe je dobro za kožu izloženu stresu, kojoj je potrebna regeneracija. Ulje semena sadrži visoku količinu linolne kiseline. Njegova polinezasićena masna kiselina takođe je važna komponenta rožnatog sloja kože. Ulje semena pasjeg trna se često nalazi u proizvodima za suvu kožu i protiv atopijskog dermatitisa

Ulje susama

Ovo ulje se koristi za zaštitu od negativnih efekata izazvanih uticajima životne sredine, zahvaljujući dobrim antioksidativnim svojstvima. Koža ga dobro podnosi, bogat je trigliceridima sa mononezasićenim i polinezasićenim kiselinama i sadrži vitamin E. Susamovo ulje se pokazalo efikasnim za suvu, nežnu i bledu kožu sa slabom cirkulacijom . Podstiče prirodnu regeneraciju kože.

Ši puter

Ši orasi sazrevaju na drvetu karite koje raste u Africi, južno od Sahela. Biljno ulje iz ši oraha sadrži visok nivo nesaponifikujućih komponenti, kao što su fitosteroli, triterpeni i vitamin E. Ši puter čini kožu mekšom i obnavlja njene lipide. Odličan je za suvu, ispucalu, atopičnu ili kožu sklonu nepravilnostima.

Suncokretovo ulje

Ekstrakt iz semena suncokreta, suncokretovo ulje je svetlo sa niskim viskozitetom. Bogato je linolnom kiselinom i ima relativno male količine zasićenih kiselina. Takođe sadrži lecitin i vitamin E. Suncokretovo ulje ima hranljiva i hidratantna svojstva, pri čemu pomaže u smanjenju iritacija. Odlično je bazno ulje za normalnu i kombinovanu kožu.

W kao wonderful Wheat (Pšenica)

Ulje pšeničnih klica

Bogato mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, ovo ulje dobijeno iz klica pšeničnog jezgra ima visok sadržaj masti i vitamina E, koji štiti ćelije od slobodnih radikala. Njegova linolna i palmitinska kiselina pomažu u jačanju prirodne barijere kože. Ulje pšeničnih klica koža dobro podnosi i pogodno je za zrelu, suvu kožu sa slabom cirkulacijom.