Porodica

Najčešće zablude o bebama

Mnogo je zabluda vezanih za negu beba. Nije neobično da čujete da bebe treba same da se uspavaju, da im nije mesto u roditeljskom krevetu i da im je potreban red i tačno vreme kada dobijaju obroke. Ipak, nemojte verovati svemu što čujete. Konsultant za laktaciju Frauke Ludwig, objašnjava neke od najčešćih zabluda o bebama.

Bebe se ne smeju razmaziti?
Ne brinite, slobodno razmazite svoju bebu. Bebe su potpuno bespomoćne i nisu u stanju da se brinu o sebi dosta dugo. Bebu koja plače najbolje ćete umiriti na svojim grudima. Ovo je višestruko blagotvorno: dojenjem se oslobađa oksitocin, "hormon ljubavi i sreće".

Plač je manipulacija?
Beba koja plače ne pokušava da vas izmanipuliše. Deca razvijaju kognnitivne sposobnosti da prave planove tek u uzrastu od 5 do 7 godina.

Bebe moraju da nauče da se same uspavaju?
Bebe nisu u stanju da se samostalno uspavaju u prve dve do četiri godine života. Samo uz vašu pomoć dete može iskusiti šta znači biti umiren. Ljubav i sigurnost koju iznova i iznova pružate, jačaju i unapređuju razvoj nervnog sistema vašeg deteta.

 

Bebe su stvorene da ih nosite. Nošenje bebe vam olakšava svakodnevne aktivnosti i, uz to, podstiče zdrav razvoj mališana.

Novo mleko pre nego što je svareno prethodno izaziva bol u stomaku?
Odojče svari majčino mleko za 20 do 90 minuta.  Nije neophodno da se pridržavate redosleda ili da utvrđujete fiksne intervale između podoja.

Ako je prečesto nosite, beba će se navići "na ruke"?
Bebe su stvorene da ih nosite! Bebin fizički i psihički razvoj zahteva da budu u bliskom dodiru sa telom najvažnije osobe u životu, barem u prvoj godini života. Nositi ili držati bebu u marami ili nosiljci tipa "kengura" olakšava vam svakodnevne aktivnosti, ali i podstiče zdrav razvoj kukova i kičme vaše bebe.

Bebe bi trebalo da spavaju u sopstvenom krevetu posle napunjenih 6 meseci?
Kao i svim ljudskim bićima, bebama je potreban osećaj sigurnosti tokom noći. Tako je evolucija odredila. Bebe nisu još sposobne da se samostalno uspavaju, njihov unutrašnji sistem uzbune budi ih svaki čas sve dok ne budu zrele da se prebace na novu fazu u spavanju, samostalno. Kada napune 4 ili 5 godina, većina dece rado napusti roditeljski krevet.  Ali pazite, možda vam tada bude žao!

 

Frauke Ludwig

Konsultant za dojenje, laktaciju i nošenje beba

Frauke ima dve ćerke. Zajedno sa svojom poslovnom partnerkom Dianom Schwarz osnovala je „Trageschule“ (Škola za nošenje beba), Hamburg