Porodica

Zdravlje dece: prvih 12 meseci

Tokom prvih šest meseci života bebe su obično veoma zdrave, zaštićene antitelima koja su dobila od majke tokom trudnoće i kroz dojenje. Posle rođenja deca započinju vlastiti život na ovom svetu postepenim odvajanjem od majke. Ovo počinje prvim udahom i nastavlja se ishranom, kretanjem, a kasnije govorom i razmišljanjem.

Odmah po rođenju, bebi je potrebno vreme da prilagodi sva svoja čula  stimulansima iz okoline, da se izbori sa bezbroj novih doživljaja. Zato im je u prvim mesecima života potrebno toliko mnogo sna, između 14 i 17 sati dnevno. Novi svet je tako mnogo različit od onog u kom su boravili pre rođenja.

 

Umesto umirujuće sigurnosti, potpune bliskosti i topline materice, beba se suočava sa ogromnim praznim prostorom, uči se osećaju hladnoće i gladi, prima mirise ili čuje izmešane glasove. Roditelji, takođe, treba da se prilagode novoj situaciji i postanu bliski sa svojom bebom. Ovo zahteva mnogo strpljenja, ne samo prema bebi, nego i prema sebi. Babica ili sestra koja vas uči dojenju, dula ili dobri prijatelji koji takođe imaju decu, mogu vam pomoći da nađete samopouzdanje u novoj ulozi.

Grčevi (nadimanje)

Potpuno je normalno da deca povremeno iskuse nakupljanje gasova i nadimanje, praćeno tvrdim stomačićem i plačem - ovo je jedan od izazova prilagođavanja novom okruženju.

"Prava" naduvenost je, međutim, znatno ređa. U tom slučaju stomačić je tvrd i otekao, ne pruža nikakav zvuk a gasovi ne izlaze iz njega lako. Obično i stolica miriše neprijatnije nego inače. Razlog je često nedostatak "dobrih" bakterija, poznatih kao stomačna flora ili mikrobiom, u crevima. Kako se ravnoteža uspostavlja, čemu takođe pomaže dojenje, gasovi se smanjuju ili potpuno nestaju. Važno je da dojite bebu kada ona zaželi, bilo da je to nakon pola sata, ili nakon pet sati. Konačno, dojenje je više od ishrane, Ono obezbeđuje intimnost, sigurnost i odgovara na bazične potrebe bebe.

Masaže stomačića umiruju nemirne bebe

Masaže stomačića mogu da pomognu da se umire nemirne bebe koje imaju poteškoće u prilagođavanju ili nadimanje. Masaže treba raditi u mirnom okruženju, a dobro je koristiti i ulja koja su se tradicionalno pokazala dobrim za olakšavanje bola u stomaku. Ipak pazite kada dajete čajeve mališi. Svaki gutljaj je korak ka odbijanju dojenja. Majčino telo možda ima pogrešan signal o tome koliko mleka treba bebi. Ispijanje čaja može dovesti i do zbunjenosti oko bradavica i cucle, gde beba ima problem da se ponovo počne da sisa kada se vrati dojci. U tom slučaju konsultujte babicu ili pedijatra o svom dojenju.

Izbijanje zuba

Kada deca dobiju prvu temperaturu i znake nervoze oko šestog meseca života, razlog će se uskoro pojaviti na svetlu dana - izbijanjem prvog zuba!

Zub putuje dugo kroz vilicu, i potrebne su nedelje, pa i meseci, ili čak godina pre nego što konačno izbije. Tokom tog vremena, organizam je snažno usmeren na promene koje se dešavaju u vilici. Zato dete postaje osetljivije na prehlade kašalj ili grip. Ponekad i onaj drugi kraj sistema za varenje reaguje na promenu, u vidu pelenskog osipa.

Bol izbijanja zuba nije bolest, ali dobijanje zuba označava sledeći veliki korak ka odvajanju bebe od majke. U ovom razdoblju, majčino mleko mora biti dopunjeno čvrstom hranom, kao što su žitne kaše i prvo voće koje će dete mljackati svojim prvim zubićima. Nije bez razloga što se kod deteta muke sa zubima susreću sa procesom isprobavanja novih pokreta. Prvi zubi obično dolaze u isto vreme kada beba počinje da puže. Do trenutka kada nauči da hoda sa oko 15 meseci starosti, dete ima već osam zuba u proseku. Prva faza samostalnosti generalno počinje kada stignu svi zubi, sa oko dve godine starosti.

Pelenski osip (pelenski dermatitis, ojed)

Neobična činjenica je da nežna koža bebine guze može da izdrži mnogo toga i nije je lako iritirati kratkotrajnim kontaktom sa urinom ili stolicom. Ipak, ako se dogodi upalni osip, sa crvenilom, bolom pa čak i krvarenjem, bebinu guzu treba izložiti svežem vazduhu što je više moguće, omogućavajući upaljenoj koži da zaceli. Kreme za zonu pelena takođe mogu da pomognu da se koža regeneriše i spreči peckanje. Češće menjanje pelena takođe pomaže.

Ove preporuke se odnose i na pelenski osip raznih uzroka, kao što su stomačne infekcije koje imaju negativan uticaj na floru organa za varenje, izbijanje zuba, ili varenje prvog kiselijeg voća.

Kako se nositi sa pelenskim osipom, pelenskim dermatitisom, ojedom