Zdravlje

Problematična koža u pubertetu

Za mnoge mlade osobe bubuljice su neprijatan pratilac puberteta. Mnogi proizvodi za negu obećavaju pomoć. Međutim, šta zaista pokreće reakcije kože i šta zaista može da pomogne?

Kako se dete razvija u odraslu osobu, ono prolazi kroz brojne fizičke i psihološke promene. Pubertet (od latinskog pubertas, "seksualna zrelost"), jeste vreme velikih preokreta. Počinje, približno, u našem trećem sedmogodišnjem životnom ciklusu, dakle između 14. i 21. godine. Naš način života je, međutim, doveo do toga da pubertet počinje ranije nego što je bilo u prošlosti. Za mnoge devojčice, on počinje oko 10. godine, za dečake oko 12. Tokom puberteta, koža je često vidljivo pod uticajem onoga što se dešava u nama.

 

Metabolizam i koža

Sa antropozofske tačke gledišta, svaka stagnacija ili unutrašnja nepravilnost odražava se na koži. Tokom puberteta, naš metabolizam radi punom parom. Ovo aktivira veze sa određenim delovima kože. Privremene slabosti ili hiperaktivnosti metabolizma mogu se videti na zonama kože koje obiluju lojnim žlezdama. To su, na primer, lice, ramena, dekolte ili gornji deo leđa.

Preterana produkcija sebuma može voditi ka masnoj koži (seboreja), nepravilnostima na koži, kao su akne (bubuljice), sa upaljenim papulama i pustulama. Akne su, zaista, najrasprostranjenije dermatološko oboljenje. Pogađa između 70 i 95% adolescenata, pa se može reći i da se javlja kod skoro svakog adolscenta u periodu puberteta, barem u svojoj najblažoj formi. Akne su nešto manje prisutne kod mladića nego kod devojaka; ali takođe mogu biti i mnogo ozbiljnije, uz jaču seboreju.

Razvoj tokom puberteta

Mladom telu potrebno je nekoliko godina da dostigne zrelost. Vreme je potrebno i za mentalno sazrevanje. Tokom puberteta, ličnost se reorganizuje. Duša adolscenta prolazi kroz faze samootkrivanja, ali i faze sumnje u sebe i nesigurnosti. Za mladu osobu jutarnji pogled u ogledalo, u kom će ugledati akne na licu, može dovesti do obeshrabrenja i depresivnosti.

Neprivlačna koža može biti shvaćena kao spoljna potvrda emotivne borbe i unutrašnje borbe za ličnim putem i sopstvenim pravcima. Mnogima je taj susret sa sobom posramljujući i uznemirujući. Zato je preporučljivo da se preduzmu mere protiv nečisite kože i akni tokom puberteta.

U mnogim slučajevima, nečista koža i akne nestaju na kraju puberteta. Kod nekih osoba se, međutim, upalni procesi na koži lica nastave i tada govorimo o adultnim aknama.

Koža sa nepravilnostima - šta možemo preduzeti?

Tretman nečiste kože, uključujući akne, treba da počne tretmanom metabolizma. To znači da su preporuke za zdrav stil života redovne fizičke vežbe, zdrava ishrana, bez brze hrane, uz malo ili nimalo alkohola i bez nikotina. Nega treba da olakša i umiri kožu sklonu upalama na prirodan način. Važno je pokušati prihvatiti svoj izgled i, između ostalog, odupreti se želji da se prstima uklone akne.

Sa antorpozofskog stanovišta, tretman iznutra može da kao cilj ima prave razloge nepravilnosti na koži i akni. Posebno u slučajevima jače inflamacije, terapeutski pristup treba da deluje na funkciju unutrašnjih organa, posebno jetre. Takav tretman se može sprovesti isključivo uz konsultacije sa svojim antropozofskim doktorom.

Dr. Lüder Jachens

Dermatolog i alergolog

Nakon 20 godina rada kao dermoatolog u Nemačkoj, preselio se u Rigu, u Letoniji, 2012. gde ima vlastitu ordinaciju, a radi i u zdravstvenom centru Martinroze. Autor je knjige "Healing the Skin: Holistic Approaches to Treating Skin Conditions".