Ita Wegman

Ita Wegmann portrait - Weleda

Žena sa jakom vizijom reforme u medicinskom tretmanu.

donela je mnoge kvalitete Weledi i pratećim poduhvatima. Bila je osoba izuzetne energije i upornosti, sa velikim talentom za prevođenje teoriju u praksu, a često i konačni arbitar u vezi sa finansijskim pitanjima - ona uvek uspeva obezbedi potrebna sredstva kada. Ona je osnovalo kliniku u Arlesheim-u i Kliničko-terapeutski institut koji je kasnije postao Weleda.

 

Na medicinskoj strani bila je blizak saradnik Rudolf-a Steiner-a i njen podsticaj za osnivanje antropozofske medicine i novih ideja za tretman i praksu neophodni su za uspešan razvoj kompanije.

Pionirski život

Ita Vegman (22. februar 1876 – 4. mart 1943.) je rođena na zapadnoj Javi, današnjoj Indoneziji, kao kći u holandskoj kolonijalnoj porodici. Krajem devetnaestog veka, dolazi u Evropu i studira terapeutsku gimnastiku i masažu.

1902. godine, kada joj je bilo 26, prvi put se susreće sa Rudolfom Štajnerom, a pet godina kasnije počinje studije medicine na Ciriškom univerzitetu, koji u to vreme već uveliko prima ženske studente za medicinske discipline. Stekla je diplomu doktora medicine 1911., kao specijalista za žensku medicinu i priključila se postojećoj medicinskoj praksi.

Godine 1917. otvara svoju nezavisnu praksu u razvija metode lečenja raka uz pomoć ekstrakta imele prateći Štajnerove smernice. Ovaj prvi lek, po imenu Iskar, je kasnije razvijen u Iskador i postao je priznati lek u borbi protiv raka u Nemačkoj i još nekoliko zemalja.

Osnivanje klinike i terapijske kuće koje su još uvek aktuelne

1920. godine kupuje imanje u Arleshajmu gde, naredne godine, otvara svoju sopstvenu kliniku, Klinisch-Therapeutisches Institut, ili Kliničko-terapeutski institut.

Još neki doktori se se priključuju institutu, i on se neprestano širi u dolazećim godinama kao prvi centar za antropozofsku medicinu. Takođe osniva i terapeutski dom za mentalno hendikepiranu decu, Haus Sonnenhof, u Arleshajmu. U približno vreme, sa Rudolfom Štajnerom i Oskarom Šmidelom, postavlja principe antropozofske medicine i osniva kompaniju Weleda.

Oko 1923. Rudolf Štajner pita Itu Vegman da se pridruži Savetu nedavno reformisanog Udruženja antropozofa u Geteanumu u Dornahu, Švajcarska. Ona takođe postaje i direktor medicinskog odelenja istraživačkog centra u Geteanumu.

Ko smo mi?

Direktor Welede 35 godina

Oskar Schmiedel je i danas poznat kao primer farmaceutskog pionira. On je bio taj koji je osnovao antropozofsku laboratoriju i počeo proizvodnju kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda.

Oskar Schmiedel

Svetska metoda istraživanja

Antropozofija je osnovana od strane filozofa i prirodnjaka Rudolf Steiner-a, zajedno sa istomišljenicima. Njegov uticaj se još uvek može primetiti u Weledi.

Antropozofija

Čovek sa vizijom

Duhovni i filozofski osnivač Welede.

Rudolf Steiner