Društvena održivost

Etičko ponašanje

Weleda ima odgovornost prema mestima gde poslujemo i ljudima koji su uključeni u proizvodnju naših preparata.Težnja ka društvenoj odgovornosti podstiče ljude i organizacije da pozitivno utiču na razvoj, poslovanje i društvo. Kao društveno orijentisana kompanija, mi pridajemo veliki značaj individualnom razvoju i celokupnom zdravlju naših zaposlenih, dobavljača i partnera i zato obezbeđujemo minimalne standarde socijalne zaštite, fer cene i dugoročne ugovore.

Savez za etičku bio-trgovinu

Oktobra 2011. Weleda je postala punopravni član Saveza za etičku bio-trgovinu (UEBT), neprofitne organizacije koja predstavlja svetski priznat standard za održivu nabavku i korišćenje sirovina. Ovim članstvom, Weleda je potvrdila svoje principe etičke poslovne prakse i preduzela primenu UEBT standarda za nabaku sirovina. UEBT vrednosti kao što su očuvanje životne sredine, održivo korišćenje biodiverziteta i fer naknade za sve saradnike u lancu, poklapaju se sa dugogodišnjim principima kompanije Weleda.

Gde god je moguće ugovoriti minimalnu zaradu, Weleda obezbeđuje odgovarajući osnovni prihod za sve naše saradnike. Trogodišnja revizija od strane UEBT stara se o postepenoj integraciji svih dobavljača. Naš cilj su dugoročni ugovori sa dobavljačima jer to omogućava sigurno poslovanje za obe strane. Tako naši partneri dobijaju još jedan sertifikat pravedne trgovine, što im pomaže da još šire plasiraju svoje proizvode.

Zajednice, partneri i akcionari

Weleda održava dobre odnose i saradnju sa zajednicama i lokalnim institucijama u mnogim zemljama. Poslujemo sa lokalnim partnerima koji svojim zaposlenima pružaju redovnu i adekvatnu obuku i zaradu. Među njima su zadruga u Maroku koja proizvodi visokokvalitetno ulje argana za Weleda liniju proizvoda na bazi nara, porodični biznis u Meksiku koji proizvodi ulje susama za različite preparate za negu kože lica, kao i zadruga u Španiji koja nas snabdeva bademovim uljem. Kako bismo bili u toku sa svim promenljivim uslovima u lancu nabavke sirovina i usluge uopšte, nastavljamo blisku saradnju sa partnerima i akcionarima.

Profesionalni razvoj i ravnoteža između posla i porodice

Društvena održivost za kompaniju Weleda takođe znači i preuzimanje odgvornosti za svoje zaposlene. Weleda sebe vidi kao mesto razvoja koji se temelji na zajedničkim zadacima. Društvena kompetencija menadžera je suštinska za uspostavljanje zdrave i profesionalne saradnje. Naš program ’Menadžment u fokusu’ je pokrenut 2013. sa ciljem da se uvedu neophodni standardi u menadžerstvu kao i da se menadžerima pruži podrška. Svi menadžeri u kompaniji Weleda će završiti ovaj program do 2016.

Weleda takođe pridaje veliki značaj razvoju mogućnosti za 1900 zaposlenih. Da bi se održala ravnoteža između porodice i posla, dostupne su brojne službe podrške uključujući i dnevne boravke u okviru kompanije u Nemačkoj i Francuskoj.

Inspirativni mladi talenti

Podrška pripravnicima i mladim talentima je takođe važna za kompaniju Weleda i mi imamo mnoge uloge za koje, kroz radno osposobljavanje i saradnju sa univerzitetima, stičemo nove veštine. Naši pripravnici pohađaju zajedničke ekskurzije, kao što je to poseta Demeter farmi, internacionalni treninzi za obučavanje novih Weleda trenera, radionice antropozofije i drugi vidovi obuke. U Nemačkoj, pripravnici vode ’mladu kompaniju’ od 2013. kako bi se upoznali sa svim procesima uključenim u osnivanje kompanije i lansiranja proizvoda. Oni su kreirali Weleda sapun koji se već prodaje u Nemačkoj.

Saznajte više

Stvaranje vrednosti

Održiva ekonomija je ona u kojoj se resursi zemlje ne koriste brže nego što ih priroda obnavlja. Profitabilnost je proizvod cvetanje ekosistema i napredovanje zajednica. Za Weledu, etička ekonomija i ona koja stvara vrednost su srž poslovanja među ljudima koji čine da se to desi.

Ekonomska održivost

Naša odgovornost

Naša obaveza zaštite životne sredine kreće od pitanja biodiverziteta, kroz nabavku sirovina, korišćenje prirodnih resursa i održive ambalaže, do redukcije upotrebe vode, smanjenja otpada i smanjenje emisija gasova i efekta staklene bašte.

Ekološka održivost