Nabavka sirovina

Od 1921. cilj kompanije Weleda je da očuva, unapredi i povrati zdravlje ljudi. Najbolji kvalitet i pažljivo korišćenje resursa idu u korak jedno s drugim. Oko tri četvrtine prirodnih biljnih sastojaka dolaze iz organskog i biodinamičkog uzgoja kao i iz sertifikovanog sakupljanja u prirodi.

Dugoročna saradnja sa kvalitetom na svim nivoima

Naše sirovine dolaze iz prirode i njihovo poreklo je raznoliko. Veliki broj – više od 200 vrsta biljaka – gaji se u našim ličnim medicinskim vrtovima. Pored naših sopstvenih rasada i sakupljanja u prirodi, velika količina naših sirovina dolazi putem dugoročne saradnje sa dobavljačima. Mnogo različitih, nama nezamenjivih sastojaka stiže sa velikih i malih farmi, preko zadruga i projekata uzgoja, kao i posredstvom trgovine u čitavom svetu.

Fer cene i dugoročni ugovori garantuju odličnu saradnju kompanije Weleda sa partnerima. Naši standardi društveno odgovornog poslovanja, poznatiji kao pravedna trgovina odnose se na ceo lanac vrednosti uključujući i zaposlene. Pored toga, naši dugoročni partneri u projektima su obavezani da obezbede fer plate svojim zaposlenima, unapređuju položaj žena i poštuju ravnotežu između porodice i posla. Ova partnerstva često proizilaze iz saradnje sa vladinim organizacijama za razvoj, univerzitetima i svetskim ekološkim organizacijama.

Bonus: manje uticaja od spekulacija

Naravno, prilkom nabavke naših sirovina, oslanjamo se na ponude sa povoljnim i konkurentnim canama bez previše intervenisanja posrednika, jer verujemo da fer isplata, za obe strane dovodi do dugoročne saradnje zasnovane na poverenju. Pozitivna posledica ovakvog odnosa jeste da su obe strane manje podložne spekulacijama na tržištu. Sirovine najboljeg kvaliteta se mogu dobiti onda kada učimo jedni od drugih, kroz odnos zasnovan na poverenju, gde obe strane dobijaju, uz stabilnost cena, dosledan kvalitet i razmenu praktičnih znanja.

Unija za Etički BioTrejd

Od oktobra 2011. Weleda je ravnopravni član Saveza za etičku bio-trgovinu (UEBT). Osnovana 2007., ova neprofitna organizacija sa sedištem u Parizu predstavlja svetski prepoznat standard za održivu nabavku i korišćenje sirovina, uzimajući u obzir biodiverzitet kao i pravednu raspodelu prihoda.