Weleda vrtovi

Vrtovi medicinskog bilja su osnovni deo poslovne kulture kompanije Weleda od njenog samog osnivanja 1921. U naših osam Weleda vrtova, negujemo intimnu vezu sa prirodom, koja nas daruje lekovitim biljakama najvišeg kvaliteta.

Samoregulisanje prirodnog staništa

Od naših najranijih dana, uzgajanje medicinskog bilja je jedan od stalnih izvora svežih i sušenih biljaka koje su osnovni sastojci naših farmaceutskih i kozmetičkih preparata. Kroz biodinamički uzgoj i kultivaciju, staramo se da nikakvi pesticidi ili druge toksične supstance ne dolaze u dodir sa našim dragocenim sastojcima. Ali, ne radi se samo o tome šta uzimamo iz naših vrtova, već i šta im dajemo. Kompostiranje pomaže razvitak aktivnog života zemljišta a posebni preparati na bazi kravlje balege i hranljivih biljaka, kao što su maslačak i valerijana, poboljšavaju sastav zemljišta tako da ono postaje plodnije.

Naši vrtovi, opasani živim ogradama i sa različitim ekološkim prostornim nišama koje su dom za insekte, održavaju se kao bogato prirodno stanište. Pružajući dobrodošlicu ovim stvorenjima u naše vrtove pomažemo održavanje samo-regulacije kako bismo sprečili razmožavanje štetočina i bolesti. Naravno, i raznovrsnost biljnih vrsta, takođe doprinosi ekološkoj stabilnosti pa su polen i nektar uvek dostupni korisnim insektima.

Pored gajenja lekovitih biljaka za naše medicinske preparate i preparate za negu tela, vrtovi su i izuzetan način da ljudima približimo našu suštinsku filozofiju – "u harmoniji sa čovekom i prirodom". Iako je naš najveći vrt u Nemačkoj, imamo ih i u Francuskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Brazilu, Argentini i Novom Zelandu.

Nemačka

Najveći te vrste

U Nemačkoj, na visoravni na severu Švebiš Gminda, nalazi se najveći medicinski vrt kompanije Weleda. Sa svojih 20 hektara, on je ujedno i najveći vrt ove vrste u Evropi. Ovde raznovrsnost nema granice – 260 vrsta biljaka se uzgaja biodinamički a njih 180 se koriste kao sastojci za medicinske preparate i prirodnu kozmetiku. Ograđen živicom dugom pet kilometara, ovo je dom za biljke kao što su trnjina, hamamelis, glog, ali i za razne životinje, ptice i beskičmenjake. Veliko bogatstvo bilja privlači mnoge insekte, uključujući i korisne insekte kao što su cvetne muve, parazitske ose i bubamare.

Na otvorenim poljima, naš najveći usev čine jednogodišnje i višegodišnje domaće vrste. Tu je 25 različitih stabala čiju koru, cvetove, plodove i koren koristimo. Medicinsko bilje ovde ima bolje uslove za život u poređenju sa potpuno divljim lokacijama, zbog posebnog načina na koji tretiramo zemljište uključujući prirodna đubriva i posebnu brigu naših baštovana. Ovde, na rubu plodnih nemačkih Alpa, vrt vrvi od života od marta do oktobra a berba počinje u ranim zimskim mesecima, kada se sakuplja korenje ruse i angelike.

Flowers in the sun at Weleda Garden

Naši baštovani doživljavaju vrt i biljke kao jedan organizam. Oni vode računa o složenom odnosu između biljaka i tipa zemljišta, unapređuju rast i aktivno i kreativno podržavaju prirodu kada joj je to potrebno. Na primer, paprat raste zaštićena u senci koju pravi tunel od puzavice tako da ima iste uslove svetlosti kakve bi imala i u prirodnom šumskom staništu. Iako je naš najveći medicinski vrt u Nemačkoj, postoje i drugi koji se nalaze u Engleskoj, Francuskoj, Švarcajskoj, Holandiji, Brazilu, Argentini i Novom Zelandu.

Francuska i Švajcarska

Wooden garden shed at Weleda France

Malo zemljište u selu

Za vreme perioda cvetanja, veliki broj različitih vrsta lekovitih biljaka u relativno zbijenom prostoru čini pravu eksploziju boja. Naši vrtovi u Arleshajmu u Švajcarskoj, blizu Bazela i u Francuskoj u okolini grada Huningue su u neposrednoj blizini naših prostorija i proizvodnih objekata. Vrt u blizini grada Huningue je pravo ostrvo biodiverziteta u moru tradicionalne poljoprivrede. Površina od 1.5 jutra zemlje je opasana divljom živicom pa ptice, insekti i vodozemci uživaju u ovom raju, među jezercima, kamenim zidovima i voćnim stablima. Uprkos relativno maloj površini, ovde raste oko 70 vrsta medicinskog bilja. U okolini vrta u švajcarskom gradu Arleshajmu nalazi se šuma i 40 jutara organskog obradivog zemljišta. Raznolikost vrsta biljaka na polju predstavlja kontrast u odnosu na veliko organsko poljoprivredno dobro u blizini. Iako je Bazel veoma blizu, ovaj naš vrt izgleda kao malo seosko imanje.

Engleska

Gardener in The Field at Weleda UK

Mala šarmantna prirodna parcela

U vrtovima Ilkstona, u engleskom okrugu Derbišir, jarko-narandžasta polja nevena su predivan prizor tokom letnjih meseci. Baštenska staza u ovom našem vrtu ne vodi do raskošnih cvetnih aleja, već do malenih prirodnih bokora koji, stidljivi i skromni, poseduju neki svoj šarm. Vrt se nalazi na periferiji Ilkstona, grada čiji je značaj porastao tokom industrijske revolucije zbog razvijene dogogodišnje rudarske industrije. Istorijska zaostavština je ostavila pečat i prisutna je na današnjem pejzažu. Mnogo kiše stvara vlažno i teško zemljište koje nije idealno za gajenje medicinskog bilja. Ipak, biodinmički uzgoj čini čuda, pretvarajući ovo zemljište u plodno, iako se istorija ove regije i zemlje i dalje mogu primetiti u svakom uglu ovog vrta.

Holandija

Weleda gardener with calendula flowers

U vazduhu se oseća miris soli Severnog mora, a živa ograda i žbunje štite vrt od jakih priobalnih vetrova. Ovaj holandski vrt posred industrijskog imanja deluje kao oaza biodiverziteta jer pruža idealno sklonište za insekte i ptice. Iako jedan hektar zemlje nije previše, u vrtu se nalazi veliki boj različitih vrsta medicinskog bilja - više od 200 vrsta biljaka. Sastav teškog zemljišta unapređuje se dodavanjem komposta veoma bogatog mineralima, a da bi se ispunili posebni zahtevi za rast određenih biljaka, tip zemljišta varira od lakšeg ka težem, od vlažnog ka suvom, od visoko hranljivog do oskudnog. Takođe, tu je i staklena bašta koja se koristi za gajenje pojedinih tropskih medicinskih biljaka. Gotovo sve biljke koje su potrebne za Weleda preparate gaje se ovde.

Brazil

Calendula field with garden house at Weleda Brasil

Zemljište vulkanskog porekla

Na samo 30 minuta vožnje od brazilske metropole Sao Paulo, vrt u gradu São Roque čini se kao potpuno drugi svet. Obilje prirodne raznovrsnosti buja na ovoj crvenoj zemlji. Vrt se nalazi u blizini regije Serra do Mar bogate planinskim vencima prekrivenim kišnim šumama koji se prostiru duž jugoistočne obale Brazila. Kroz grad São Roque je nekada prolazio glavni put sa zapada ka Paragvaju i Boliviji, kojim su dolazili imigranti iz Portugala, Italije, Japana i Nemačke tokom XX veka. Sa njima je došla i posebna tradicija gajenja raznovrsnog povrća i voća. Čak i danas, San Roke je poznat po vinu i dobroj hrani koja se proizvodi na malim porodičnim imanjima. Naš vrt je podignut 1980. na veoma plodnom zemljištu vulkanskog porekla. Nalazi se na obali malog jezera, okružen imanjima i šumom i pruža mir svakome ko dođe ovde iz užurbane metropolske regije.

Argentina

Flower garden with house at Weleda Argentina

Lekovito bilje

Na 1200 metara nadmorske visine, okružen pašnjacima i četinarskim i mešovitim šumama, baštovan Horhe Gusto gaji medicinski vrt u regiji Kordoba u srcu Argentine.

Ovaj Weleda vrt nije bio osmišljen tako da ima pažljivo uređene cvetne aleje i bokore. Umesto toga, lekovito bilje kao što je jaglika, ehinacea, šimširika i paprat slobodno bujaju po divljem pejzažu. Stara stabla prave hlad tokom vrelih letnjih meseci a potok vijuga kroz 12 jutara raskošnog bilja. Oko 70 vrsta lekovitih biljaka se gaji ovde, da bi se kasnije prerađivale u lekove u Horheovoj sopstvenoj apoteci,na istoku Buenos Ajresa.

Novi Zeland

Ručna berba

U podnožju vrha Te Mata u regiji Hoks Bej poznatoj po proizvodnji vina, vrt u Hevlok Nortu se nalazi na Severnom ostrvu Novog Zelanda. Oko 50 vrsta medicinskog bilja se uzgaja u mediteranskoj klimi sa dugim, toplim letnjim mesecima. Voren Pirs i drugi novozelandski baštovani rade u ovim poljima po principima biodinamičkog uzgoja. Berba se uglavnom vrši ručno a korišćenje teških poljoprivrednih mašina se izbegava, pa tako zemljište ostaje lagano i rastresito. Tri krave daju potrebno đubrivo koje, zajedno sa odgovarajućim kompostom, poboljšava kvalitet zemljišta. Raznovrsnost biljaka je vellika, kao i bogatstvo melodija cvrkuta mnogih domaćih ptica kao što su tui, novozelandski golub keruru i komični pukeko.