Badem

Alikante, Španija
Image of Almond Spain - Almond

Jedno od najnežnijih i najdragocenijih ulja za osetljivu kožu

Organsko ulje badema je važan sastojak u prirodnim preparatima Weleda kozmetike za osetljivu kožu. Zapravo, ono je naširoko traženo i cenjeno kao jedno od najdragocenijih ulja za negu kože. Od bebi ulja do hidratantnih krema za lice, bademovo ulje pruža nanežniju negu za osetljivu, suvu ili iritiranu kožu. Weleda je primetila da je, poslednjih godina, potražnja naših preparate za osetljivu kožu porasla, zato što moderan život i zagađenje uzrokuju povećanu osetljivost. Kako bismo zadovoljili potrebe svojih kupaca, veoma nam je važno da bademovo ulje koje koristimo ispunjava standarde najvišeg kvaliteta.

 

Weleda sarađuje sa zadrugom Manan u Valensijanskoj pokrajini u Španiji, odakle nabavljamo redovnu isporuku organski uzgajanog badema. U brdima nadomak grada Alikante, stotine uzgajivača badema brinu se o jednoj od najvećih plantaža badema u Evropi. Partnerstvo između kompanija Weleda i Manan raste na zajedničkoj filozofiji održivog razvoja i zaštite životne sredine. Ono se ogleda kroz principe kao što su ekonomično korišćenje vode na površini od 6000 hektara. Uzgajivači svesno štede vodu, koja je veoma dragocena u Španiji, jer prekomerno navodnjavanje može dovesti do salinizacije zemljišta, erozije i smanjenja plodnosti.

Posvećeni održivosti

Smanjenjem korišćenja vode, farmeri pokazuju da razmišljaju dugoročno, ali to ima svoju cenu. Prinos za ovu grupu ekološki-savesnih uzgajivača iznosi oko 500 kilograma ubranog badema po hektaru, što čini samo jednu petinu prinosa dobijenih industrijskim metodama uzgoja kalifornijskih plantaža. Kao kompanija privržena svojim kupcima, a da bi podržala ovu posvećenost održivosti, Weleda mora da se postara da manji prinosi budu nadomešteni višim cenama, kako bi poslovanje bilo fer prema uzgajivačima.

 

Berba u ovom brdovitom kraju podrazumeva naporan zajednički rad uzgajivača. Dvojici iskusnih radnika opremljenim mrežama i motkama, potrebno je deset minuta da bi obrali plod sa jednog drveta. Branje badema nije tako lako kao što se čini – mreže prepune badema su veoma teške i posao podrazumeva sate savijanja i istezanja. Ipak, ovi radnici su veoma motivisani zahvaljujući dugoročnom partnerstvu sa kompanijom Weledai ponose se kako proizvodnjom, tako i pažljivim i brzim sušenjem visokokvalitetnog badema.

Pažljiva prerada

Tokom prve faze prerade, posebne mašine uklanjaju zelene i meke ljuske sa ploda otkrivajući nam slatko i dragoceno jezgro badema. Veći deo badema koji proizvede zadruga Manan prodaje se kao visokokvalitetan organski badem za ljudsku ishranu, ali jedna četvrtina odlazi na pažljivo hladno ceđenje i filtriranje. Cenjeno ulje se zatim rafinira i sertifikuje kao organsko pre nego što bude poslato u proizvodne objekte kompanije Weleda u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj gde se, nakon dodatnih strogih provera kvaliteta, prerađuje da bi postalo deo najnežnijih Weleda preparata.

Saznajte više o našim drugim projektima

Ulje iz semenki organskog suncokreta ima mnoga hranljiva svojstva

Suncokret u Mađarskoj

Zaštitnica i isceljiteljka mišića i modrica

Arnika u Rumuniji

Sastojak

Ulje slatkog badema

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil

Fino i lagano ulje slatkog badema je veoma blagotvorno za kožu,a idealno je za osetljivu, ogrubelu, i suvu kožu sklonu perutanju. Ulje slatkog badema je veoma pogodno za negu beba i male dece. Odlikuje se visokim sadržajem nezasićenih masnih ulja kao što su ulje i linoleinska kiselina.