Damask ruža

Dadès Valley, Maroko
Map of Morocco - Wild Rose

Vreme ruža

Tokom sezone cvetanja, čitavom dolinom Dad u Maroku širi se miris damask ruža. Njihovi raskošni grmovi bujaju na visokoj zaravni po imenu Mezeta, koja se nalazi između Kazablanke i Atlaskih planina. Ovo je mesto gde Mustafa Šabun bere organske ruže i destiluje njihovo dragoceno ulje koje koristimo za prirodni miris u mnogim Weleda preparatima.

Kada Mustafa Šabun pogleda jutarnje nebo i vidi da će dan biti topao, on napuni korito vodom za Dobru i Sreću. Ubrzo se dve krave pojavljuju iza stabala pomorandži, i laganim hodom gaze preko travnate staze približavajući mu se. Vreme je za jutarnje tuširanje. Mustafa im trlja vratove, prska im vodom leđa, stomake i pozadinu dok se njihova mokra crno-bela koža ne zablista. Očigledno zadovoljne, krave mrdaju glavom napred nazad i gledaju ga svojim nežnim, tamnim očima.

Na svojoj maloj farmi, Mustafa ima jedan od najlepših komada zemlje u Maroku. Blistajući treperavom roze bojom, damask ruže ispunjavaju topli vazduh svojim prepoznatljivim mirisom. Mustafa zadovoljno klima glavom: „Voleo bih da vratim biodiverzitet u naše živote i prirodu opet učinim zaista živom.“

Svoj privatni raj počeo je da gradi pre tri godine. Ovo nije lak zadatak ako živite na Mezeti, visokoj zaravni između Kazablanke i Atlaskih planina. Stabljike ječma i pšenice uzdižu se u zbijenim redovima na zlatnožutim poljima. Smeštena u jednu od najvažnijih marokanskih poljoprivrednih regija, farma Mustafe Šabuna se izdvaja kao oaza zelenila u planinskom pejzažu pored gradića Giser. Ona je rezultat vrednog rada i jednog vrlo nekonvencionalnog pristupa.

Poštovanje prema flori i fauni

Mustafa žmuri dok gleda u sunce. Njegov izazov je da ispreplete raznolike niti života u tkanje prirode tako da biljke i životinje postanu integalni delovi jedinstvenog ekosistema. On smišlja mudre načine kako da stvori hlad, na primer, koristeći rešetke za vinovu lozu. Osim toga, on sadi žbunove ruža kao zaštitu od vetra, a lavandu koristi da njome kontroliše populaciju biljnih vaši. „Svi oni žive u harmoniji, kao što bi trebalo i mi, ljudi.“

Paunovi se hrane otrovnim paucima, škorpionima i zmijama; patke i guske jedu puževe; a kokoške kljucaju mušice koje sleću na nanu da bi pile njen sok. Za to vreme, krave održavaju travu na stazi niskom i proizvode pozamašne količine prirodnog đubriva.

“Voleo bih da vratim biodiverzitet u naše živote”

Mustafa Šabun je uzgajivač sa zelenom dušom. Preplanuo od sunca, Mustafa Šabun ima izgled kompjuterski obrazovanog i modernog čoveka, koji dosta vremena provodi napolju. On radi kao direktor firme ARD Guisser, čiji je vlasnik zajedno sa svojim bratom Jamalom. Kompanija proizvodi vredno eterično ulje damask ruže i ekstrakt „ružinog apsoluta“ koji daju miris mnogim Weleda preparatima. Nadomak velike ulazne kapije farme, ekstrakti se proizvode u šest velikih metalnih kazana smeštenih u dugačku polu-otvorenu konstrukciju.

Mustafa je odrastao u unutrašnjosti zemlje, na plantaži maslina pored prirodnog rezervata. Kasnije je studirao biohemiju u Kazablanki i, zajedno sa bratom Jamalom, počeo da se bavi destilacijom i prodajom biljnih ekstrakata. Ali Maroko je bio suviše zatvoren, konzervativan i rigidan za njegov ukus. Kada mu je bilo 33, emigrirao je u Masačusets i našao posao kao biohemičar. „Imao sam svoju slobodu i lep život.“

„Volim da negujem svoje biljke i zajedno sa njima stvaram nešto izuzetno.“

U novembru 2011., njegov omiljeni brat Jamal ga zove i od njega traži da se odmah vrati kući. Tržište prirodne kozmetike je cvetalo, njihova kompanija se širila i bilo je toliko posla da Jamal više nije mogao da ga obavlja sam. Mustafa je dobro razmislio.

 

Imao je dobar posao, mnoštvo prijatelja i ženu, Brazilku Neide Gonsalves. U to vreme, sanjao je o tome da stvori nešto u prirodi i izgradi ga sopstvenim rukama. Godine 2012. Mustafa i njegova žene se sele u njegovu rodnu zemlju. „Ovde ću ostvariti svoj američki san.“

Voda je život

Par živi u skromnoj, novoizgrađenoj narandžastoj kući, pored koje se nalaze parcele sa povrćem. Za Mustafinu ženu, koja je pre toga radila kao glavna sekretarica u jednoj švajcarskoj firmi, farma je pastoralni raj koji obožava. Kada su njih dvoje prvi put kročili na ovo mesto, izgledalo je kao pustinja, kaže Neide. Na ovom suvom tlu je raslo samo nekoliko stabala masline i pomorandže.“ „Mustafa je pokrenuo revoluciju,“ kaže ona.

Prepuni autobusi studenata poljoprivrede povremeno dolaze ovde da bi videli ovaj prvoklasni primer biodiverziteta i održivosti. Čak i komšije, koji su u početku odmahivali glavom na zbrku na Mustafinoj farmi, postepeno počinju da gaje nove biljke, kao na primer vrbenu, za njegovu destileriju.

Gradonačelnik Gisera voli Mustafu jer on stvara radna mesta, što je retkost u ruralnim sredinama. Preduzimač sa zelenom dušom zapošljava više ljudi nego drugi farmeri u okolini, čija su imanja dva puta veća od njegovog. Pored Mustafine porodice, šest pomoćnika rade na parcelama sa povrćem i u destileriji kada nema previše posla, a za vreme berbe, ukupna radna snaga broji 40 ljudi. Mustafa je, takođe, jedini poslodavac u okolini koji se stara da su svi njegovi zaposleni prijavljeni na socijalno osiguranje.

Njegov prirodni raj prostire se kroz nekadašnju rečnu dolinu. U gradiću Giser, postoji izvor vode koji teče ispod njegove farme kao ponornica. On ispumpava vodu za svoje rasade i stoku iz tri bunara. Maroko je plodna zemlja. „Ako imate vodu, imate i život“, kaže Mustafa.

Šta je njegov sledeći cilj? „Voleo bih da vidim kako se biodiverzitet vraća i u druge delove Maroka.“ Pred njim je dugačak put – ali Mustafin početak je bio veoma uspešan.

Sastojak

Ulje cveta ruže

Rosa Damascena Flower Oil

Ulje cveta ruže je esencijalno ulje, koje se dobilja od latica ruže. Pored ostalih prirodnih, esencijalnih ulja, koriste se za aromatizaciju.