Neven

Švebiš Gmind, Nemačka
Map of Germany - Calendula Raw Material

Jarki, meki cvet, univerzalno delotvoran za povrede i upale

U našem kredencu za biodinamičko lečenje, neven igra značajnu ulogu. Linija proizvoda za negu beba na bazi nevena je samo jedan od primera korišćenja ove umirujuće i korisne biljke - mnogi naši drugi kozmetički i medicinski preparati ne bi postojali bez dragocenih ekstrakata nevena. Gajenje ove biljke za svežu preradu se uglavnom odvija u najvećem biodinamičkom vrtu medicinskog bilja u Evropi, u našem sedištu u Švebiš Gmindu u južnoj Nemačkoj.

Svakog leta, u junu, vrt medicinskog bilja počinje da cveta: stotine hiljada jarko narandžastih cvetova blista pejzažem površine jednog hektara. Oko tri tone cvetova se ručno bere a zatim se sakupi još oko četrnaest tona listova i korenja. Oni služe kao baza za tinkture i biljne ekstrakte u skoro 30 Weleda medicinskih i prirodnih kozmetičkih preparata.

Pejzaž obasjan nevenom

Neven je višenamenska i jedna od najefikasnijih lekovitih biljaka za prirodno zdravlje kože. Njegov visoki sadržaj vrednih hranljivih sastojaka kao što su karotenoidi, flavnoidi i triterpenski saponini je naročito pogodan za lečenje rana. Ekstrakti nevena podstiču regeneraciju povređene kože a takođe imaju protvupalno dejstvo na infekciju desni i prehladu.

Provera kvaliteta tokom berbe

Samostalno gajenje biljaka kompanije Weleda je biodinamičko, a ono što je od fundamentalnog značaja za biodinamički uzgoj je ’koncept kruženja’. To znači da se i organski ostaci u potpunosti mogu upotrebiti čime se održava vitalnost zemljišta. Naravno, kako se sintetička đubriva i pesticidi ne koriste, to znači dosta fizičkog posla. Na primer, zemlja mora redovno da se okopava kako bila dovoljno rastresita da bi neven mogao da apsorbuje hranljive materije. Čak se i branje cvetova vrši ručno, a ono vodi do većeg kvaliteta jer baštovani proveravaju kvalitet dok beru. Svežina je zagarantovana jer se cvetovi odmah odnose u postrojenje za preradu, nadomak polja.

Ovde u proizvodnji, neven sa svojom cvetnom krunom u obliku sunca, postaje jedan od najvažnijih sastojaka za stvaranje potpuno nežne, prirodne kozmetike.

Saznajte više o našim drugim projektima

Zaštitnica i isceljiteljka mišića i modrica

Arnika u Rumuniji

Otporna i prilagodljiva biljka planinskih livada

Vidac u Nemačkoj

Sastojak

Ekstrakt nevena

Calendula Officinalis Extract

Ekstrakti nadzemnih delova nevena varijaju od žuto-zelenih do braon-zelenih nijansi. Sadrže različite karotenoide, flavnoide i saponine. Ekstrakti biljke Calendula Officinalis imaju umirujuće dejtvo i podržavaju regeneraciju kože.