Organski susam

Jalisco, Meksiko
Map of Mexico - Sesame

Održava vlažnost kože, obnavlja prirodne masnoće i štiti kožu od isušivanja

Ulje organskog susama je glavni sastojak brojnih Weleda proizvoda, od osvežavajućih gelova za tuširanje do linije za negu beba. Ulje organski uzgajanog susama održava vlažnost kože, obnavlja prirodne masnoće i štiti kožu od isušivanja.

 

Najveći deo naših zaliha organskog susama dolazi iz južnog Meksika gde održavamo dugoročno partnerstvo sa lokalnom porodičnom firmom Sesajal, koja je odličan primer kako održive poslovne prakse imaju koristi za okolinu i sve koji su uključeni u proizvodnju. Preko 200 farmera radi na 1300 jutara zemlje u geografski raznovrsnoj meksičkoj državi Halisko gde se bere prvoklasni susam.

Pouzdano partnerstvo

Partnerstvo između kompanije Weleda i Sesajal utemeljeno je na našoj strogoj politici u pogledu ekologije, zahteva kupaca po pitanju kvaliteta i kvaliteta života lokalnih farmera. Sesajal obavezuje farmere da gaje susam pod organskim uslovima kao i da se ubrani susam odmah prerađuje u mlinu ove kompanije. Plate farmera su iznad proseka tako da je uzgoj susama unosan dodatni prihod za farmere, koji takođe rade na plantažama banana, ananasa, i papaje. Ovo pouzdano partnerstvo pruža im sigurnu budućnost i sprečava ih da migriraju u sirotinjske četvrti velikih gradova.

 

Pa ipak, rad sa sirovinama nije lak. Za nas je oprez od izuzetne važnosti kada je reč o nabavci sirovina i preradi pa čitav lanac snabdevanja, od uzgoja do pakovanja, mora biti u potpunosti ispraćen. Da bi se organsko seme susama razlikovalo od običnog, ono se, od strane farmera, odmah nakon berbe, na samom polju, označava kao ’Organico Ajonjoli’. Takvo, jasno označeno, seme organskog susama dolazi u mlin u Gvadalahari, i može se skladištiti bez zabune ili unakrsne kontaminacije.

Ručna berba

Susam se uglavnom bere ručno – zajedno, od 4 do 6 farmera može da nabere jedan ar dnevno. To je očigledno naporan fizički rad, pa je tako jedan od naših glavnih izazova da povećamo efikasnost proizvodnje i time povisimo primanja farmera. U tom cilju, 2009. su kupljene tri mašine za berbu i tri traktora što je pomoglo radnicima da povećaju svoju produktivnost i primanja. Sasajal je takođe zaposlio dva poljoprivredna inženjera– zajedno sa farmerima – rade na kultivaciji zemljišta i pružaju svoj doprinos u povećanju prinosa. Planirano je da se poboljša kvalitet zemljišta, zasade novi usevi pored susama i polja nađubre kompostom. Trenutno se berba vrši jednom godišnje, ali se planira da u budućnosti, u suvoj sezoni od februara do maja, bude još jedna.

Saznajte više o našim drugim projektima

Moćna bobica sa okrepljujućim dejstvom na vitalnost

Pasji trn u Italiji

Pospešuje cirkulaciju i podiže raspoloženje

Ruzmarin u Španiji

Sastojak

Ulje semena susama

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil

Ulje semena susama je savršeno ulje za masažu i koristi se za negu blede, suve i zrele kože,ali se takođe upotrebljava i kao preparat za omekšavanje kose. Ima odlično antioksidantno dejstvo, blagotvorno je za kožu i idealno kao bazno ulje za aktivna sredstva. Poseduje visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina kao što je linoleinska kiselina, a takođe sadrži i fitosterole i vitamin E (naročito gama-tokoferol).