Pšenica

Pomoćnik u strukturisanju i balansiranju zdravlja našeg temena

Sa svojim uspravnim stabljikama i prepoznatljivim zbijenim klasom, pšenica se često smatra za najvažniju žitaricu. Takođe opisivana kao „centralna žitarica“, ona stabilno stoji između kosmosa i zemlje, kao primer uravnotežene interakcije četiri elementa – zemlje, vode, vazduha i vatre. Rezultat toga je posebno bogata formacija hranljivim supstancama i silicijumske kiseline.

Jedna od najstarijih biljaka u ljudskoj istoriji

Pšenica je jedna od najstarijih gajenih biljaka u ljudskoj istoriji, druga posle naširoko rasprostranjenog kukuruza. Getreide, nemačka reč za žitaricu, se na starom visokonemačkom pisala gitregidi, i značila ‘imetak’, ‘prinos’ ili ‘ono što se nosi’. Ovo značenje je najsnažnije otelovljeno u pšenici, ne samo u pogledu njenog unutrašnjeg kvaliteta – hranljive vrednosti – već i u izraženom spoljašnjem kvantitetu. Stabljika može nositi klas od nje same teži i nekoliko puta, a da se ne povije.

Čini se da je pšenica sve svoje moći koje bi mogle doprineti količini, maniru rasta i samoj formi potisnula i preusmerila ka uravnoteženom posredovanju. Takvo samo-ograničavanje pšenice u korist blansirane interakcije elementarnih sila omogućava bogatstvo koje poseduje njeno zrelo zrno. Ulje pšeničnih kllica, posebno obiluju linolnom i linoleinskom kiselinom i vitaminom E koji deluje kao antiksidans.

Pravi dar za strukturu kose

Kako su svi sastojci pšenice u harmoniji, ulje pšeničnih klica ima snažno dejstvo na pospešivanje krvotoka temena i podstiče čvrstinu i elastičnost. U isto vreme, hranljive, izgrađujuće materije (vitamin E i lecitin) pravi su dar za strukturu kose. Polinezasićene masne kiseline ulja pšeničnih klica takođe mogu pomoći razvoj ćelija korena kose, prirodno delujući protiv njenog opadanja: usporava se pojava peruti a temenu se vraća normalna zdrava uravnoteženost, presudna za kosu prelepog izgleda.

 

Zbog njenih bogatih svojstava, izabrali smo pšenicu kao vodeću biljku za strukturu i balans. Ako je teme van balansa, harmonizujuće dejstvo pšenice donosi brzo olakšanje. Formula je jednostavna: zdravo teme = prelepa kosa.