Nežna nega bebine guze

Intervju sa Kristinom Hinderlih

Kako da nežno očistim osetljivu pelensku regiju i pružim joj odgovarajuću negu? Kako da sprečim pojavu osipa na bebinoj guzi? Kristina Hinderlih, naša babica daje savete i informacije za negu ovog najosetljivijeg dela bebine kože.

Baby gets nappy changed

Kakva nega je potrebna pelenskoj regiji?

KH: Pošto koža pelenske regije stalno dolazi u dodir sa urinom i fekalijama, a okruženje je toplo i vlažno, ona brzo može postati iziritirana ili upaljena. Preporučujem čišćenje toplom vodom i nekim bebi uljem, a nakon toga sušenje blagim tapkanjem. Takođe je dobro da koža pelenske regije bude u kontaktu sa vazduhom: dozvolite bebi da se neko vreme migolji golišava. Ako se koža zacrveni, treba koristiti posebnu kremu. Zahvajujući mešavini umirujućeg ekstrakta nevena i zink-oksida, Krema za pelensku regiju od nevena je u mojoj praksi najpopularnija jer štiti i jača kožu.

Kako sprečiti crvenilo i osipe na bebinoj guzi?

 

KH: Tokom perioda u kom vaša beba nosi pelene, na njenoj guzi se mogu pojaviti tačkice i bubuljice kao i blago ili jako crvenilo što nekad može biti bolno. Kada je ovo slučaj, bebe se obično bune prilikom menjanja pelena, ali čišćenje ove regije je veoma važno. Korišćenje mekanih krpica, na primer parče muslina, može menjanje pelena učiniti prijatnijim za bebu. U ovom slučaju, takođe savetujem čišćenje kože prvo mlakom vodom a zatim uljem. Ulje ostavlja tanak sloj na koži pa menjanje pelena čini malo ugodnijim za bebu i blagotvorno je za kožu.

 

Dok je koža iziritirana menjajte pelene barem na svaka dva sata i nekoliko puta tokom noći. Nakon čišćenja, bebinu guzu možete namazati kremom koja sadrži prirodna ulja i cink-oksid jednom ili dvaput dnevno. Ovo će pomoći koži da se brže regeneriše. Dozvolite koži da diše što je više moguće. Kada se ovo desilo mojoj deci, ja sam isecala deo vunenih hulahopki koji prekriva pelensku regiju tako da su im stomačić i noge bili utopljeni ali sam lako mogla da dođem do guze. Ako bol traje više od dva dana ili ako niste sigurni šta je u pitanju, potražite savet od babice ili svog pedijatra. Iako su možda pitanja češća tokom prvih nedelja i meseci, ne oklevajte da tražite savet ili pomoć.

Sve bebe daju znake da im se „ide u WC“. Meškolje se, trude se da uspostave kontakt očima, unervoze se ili plaču.

Koje pelene su najbolje?

KH: Postoji mnogo različitiih vrsta pelena: Od sveprisutnih jednokratnih pelena, preko pelena sa unutrašnjom platnenom postavom i vazdušastim spoljnim materijalom, do platnenih pelena sa zaštitnim vunenim gaćicama. Svaka porodica treba da pronađe onu varijantu koja je najbolja za njih – u pogledu novca i vremena. U svakom slučaju, predlažem one vrste pelena koje dišu.

Odrastanje bez pelena?

KH: “Komunikacija o eliminaciji” je izraz za metod po kome je deci dozvoljeno da rastu bez pelena. Ovaj metod je postao naširoko popularan u Evropi pre početka 20. veka. Pa čak i danas, 75% svih beba na svetu ne nosi pelene. „Komunikacija o eliminaciji“ nije edukacija o čistoći već o tome kako komuniciramo sa bebom. Sve bebe daju znakove da im „se ide u WC“. Meškolje se, pokušavaju da uspostave kontakt očima, unervoze se ili plaču. Ako roditelj zna da prepozna ove signale i postupi na odgovarajući način, mogi problemi sa kožom pelenske regije mogu se izbeći.

Nežna zaštita delikatne kože od nelagodnosti.