Prskaj sa mnom

Zabava tokom kupanja

Kupke imaju umirujuće dejstvo na većinu beba. Voda ih podseća na vreme provedeno u materici. I dok su, u početku, vašoj bebi potrebni bezbednost i ograničenost kupke, nakon nekoliko meseci ona može uživati u svežini i radosti koje kupanje puža.

Pažljivo kupanje

Image of Calendula Application - Mini

Oko četvrtog meseca života koža se razvila i navikla na svet izvan maminog stomaka. Sada vašu bebu možete kupati jednom ili dvaput nedeljno. Ponekad je kupka neophodna, na primer kada je potrebno oprati hlor nakon kupanja u bazenu. Bebe vole da ih pažljivo kupate i naravno, potrebna im je vaša potpuna pažnja dok su u kadici. Nežno uronite bebina stopala i guzu u vodu kako biste joj pomogli da se navikne na osećaj kada je mokra. A sad je vreme za prskanje! Važno je da se i vi i vaša beba osećate opušteno i da vašoj bebi nikada ne bude hladno. Zato odlazak u „veliku“ kadu sa mamom ili tatom nije nikakav problem.

Ne zaboravite da proverite temperaturu vode uranjajući u nju svoj lakat pre kupanja bebe – trebalo bi da bude oko 37° C. To je najbolja tremperatura za kupanje jer je slična onoj u maminon telu. Čak i kada svi uživaju u kupanju, 5-8 minuta je dovoljno. Ne dozvolite da se voda ohladi, a kosu pokvasite tek na kraju jer se preko glave gubi dosta toplote. Ako vaša beba već ima dosta kose, nežno je operite Šamponom za kosu i telo od nevena. Nakon toga, bebu brižljivo umotajte i osušite peškirom.

Bezbedno i ugodno

Baby after bath - Weleda

Dobro je sve pripremiti unapred tako da vreme provedeno u kupanju prođe glatko. Neka vam sve bude blizu, tako da možete u potpunosti da se usredsredite na svoju bebu i kupanje. Peškir možete staviti na obližnji radijator da se zagreje, a ostali rekviziti, kao na primer flanelske krpice i Kupka od nevena, neka vam budu na dohvat ruke.

Biće vam od pomoći da zamolite babicu da vam pokaže poseban način na koji treba držati bebu tokom kupanja: pružite svoju levu ruku ispod bebinog vrata i držite njeno ramence svojom levom šakom tako da su joj potiljak i glavica čvrsto i sigurno oslonjeni na vašu podlakticu. Drugom rukom sada možete prati svoju bebu.

Kod starije dece, voda za kupanje ne bi trebalo da im premašuje struk. Većina beba se oseća sigurnije kada stopalima mogu da dodirnu kraj kade. Vesela atmosfera posebno prija bebama dok se kupaju a to je takođe trenutak kada i vi možete da uživate. Beba će obožavati vašu nepodeljenu pažnju i osećaj sigurnosti koji joj pružate.

Mali ritual

Mum massaging baby's tummy - Weleda

Divno je kada oboje možete da uživate u iskustvu kupanja! Najbolje je odabrati trenutak kada vas niko i ništa neće uznemiravati i kada se u potpunosti možete posvetiti svojoj bebi. Ali kada je najbolje? Ujutru ili uveče? Kupanje ne čini sve bebe pospanim – neke radosno guču posle prskanja! Idealno vreme za kupanje zato zavisi od ritma vaše porodice i onoga što više prija vašem detetu. Ako ga kupanje opuša, onda je ono savršen večernji ritual.

Vreme kupanja je takođe trenutak kada se i drugi članovi porodice mogu uključiti u ovu rutinu. Mnogi očevi naročito uživaju da paze na bebu za vreme kupanja. Jedan savet: bebe vole redovnost. Tako da, ako ste našli pravo vreme za kupanje, držite ga se.

 „Odmah nakon kupanja, pravo je vreme za maženje sa vašom bebom. Sigurna i srećna u maminim i tatinim rukama!“

 

 

Nežno tuširanje i kupanje za prirodno čistu bebu
Umiruje i opušta vašu bebu posle aktivnog dana.