Podrška zdravom razvoju kože

Intervju sa Kristinom Hinderlih

Delikatna bebina koža ima posebne zahteve i potreban joj je topli, zaštitni sloj, bogata hidratacija i brižni kontakt koža na kožu. Roditelji često nisu sigurni kako treba da kupaju svoju bebu prvi put i njenoj koži pruže odgovarajuću negu. Kristina Hinderlih, naša babica, daje odgovore na najvažnija pitanja koja se tiču nege bebine kože.

Šta je potrebno koži novorođenčeta odmah nakon rođenja?

KRISTINA HINDERLIH: Na ovo pitanje volim da odgovorim frazom “kvalitet pre nego kvantitet”. Prirodno biljno ulje vrhunskog kvaliteta i krema za pelensku regiju su savršen početni set. Imam odlično iskustvo sa nevenom. Neven apsorbuje dosta sunčeve svetlosti i toplote i doprinosi razvoju kože zahvaljujući njegovim snažnim strukturišućim svojstvima, a ima i umirujuće dejstvo na kožu. Ulje organskog susama je takođe nežna opcija za negu kože beba. Bogato je polinezasićenim masnim kiselinama koje pomažu formiranje hidrolipidnog sloja.

Calendula flowers close up

„Biljno ulje vrhunskog kvaliteta podržava zdrav razvoj kože.“

Baby takes a bath

Kada treba da počnem da kupam svoje novorođenče?

KH: Dobro je to što se, na sve više mesta, bebe više ne kupaju odmah nakon rođenja. Sasvim je dovoljno nežno obrisati krv i druge telesne tečnosti. Takođe je važno sa kože ne uklanjati verniks, posebnu beličastu supstancu nalik siru. Kada beba dođe na ovaj svet, nežni kontakt koža na kožu je presudan. U prvim satima, između roditelja i dece se razvija jaka veza. Bebu treba utopliti i omogućiti joj da dođe u minu i spokojnu atmosferu. 

Dobar trenutak za prvu kupku bebe je kada otpadne ostatak pupčane vrpce. Pre toga, zaista je dovoljno bebu nežno prati nakvašenom flanelskom krpicom, a kožne nabore, pelensku regiju, ruke i lice očistiti bebi uljem. Nakon prve nedelje, i roditelji postaju sve sigurniji u baratanju svojim novorođenčetom, pa i prvo kupanje može proći lakše i opuštenije.

 Kupka od nevena je isproban i testiran preparat za kupanje. Sadrži ekstrakte nevena i majčine dušice kao i sok trnjine. So u ovom preparatu je dobra za bebinu osetljivu kožu a majčina dušica ima fantastično zagrevajuće dejstvo. Sve u svemu, ovo je savršena kupka za decu bilo kog uzrasta - zagreva i pomaže detetu da se opusti.

Koliko često treba kupati bebu?

KH: Bebe ne treba kupati svaki dan – jednom ili dvaput nedeljno je dovoljno. Ako porodica nije dovoljno opuštena ili oseća stres usled ove nove rutine, dovoljno je temeljno obrisati bebu vlažnom krpicom.

Baby Body Oil tube in hand

Teba li koristiti bebi ulje na novorođenčetu?

KH: Kako se još samo malo zaštitnog verniksa sadržalo u pojedinim kožnim naborima, i pošto se on brzo apsorbuje, biljno ulje vrhunskog kvaliteta može pomoći zdravom razvoju kože. Svakodnevno pažljivo nanošenje prirodnog ulja može doprineti dobrom formiranju kožne barijere. Nežnim masiranjem zagrevajućim uljem postiže se i ravnoteža telesne temperature.

„Bebe nema potrebe kupati svaki dan – jednom ili dvaput nedeljno je sasvim dovoljno“

Baby gets tummy massage

Kakva je nega potrebna za kožu bebinog torzoa?

KH: Epidermis, koji je u materici bio prekriven verniksom, uglavnom se oljušti tokom prvih 14 dana nakon rođenja. Bebina koža se najviše ljušti na torzou, odnosno grudima i stomaku. Za negu ovog područja preporučujem negu kože biljnim uljima vrhunskog kvaliteta. Ako vaša beba pokazuje znakove svraba, Kupka od nevena, sa ekstraktima nevena i majčine dušice i morskom solju može olakšati ovu neugodnost. Potom kožu treba namazati uljem jer ga sada može veoma dobro apsorbovati.

Obični preparati za negu bebine kože ili oni za veoma osetljivu kožu?

KH: Ukoliko u porodici ne postoji istorija neurodermatitisa ili neke druge atopijske bolesti, savetujem roditelje da koriste preparate za negu zdrave bebine kože vrhunskog kvaliteta. Zbog povećane propusnosti kože koja još nije u potpunosti razvijena, preporučujemo preparate bez hemijskih aditiva i mineralnih ulja.

Kada ne postoji povećan rizik ili simptomi veoma osetljive kože, za novorođenče mogu biti blagotvorna zagrevajuća svojstva običnih preparata za negu beba, koja takođe podstiču razvoj kože, čak i više od preparata koji su posebno dizajnirani za potrebe veoma osetljive kože. Pa ipak, linija preparata Baby Derma Beli slez kreirana je posebno za potrebe veoma osetljive kože i upotpunjuje ponudu Weleda asortimana.

Nežno čisti i hrani delikatnu kožu bebe.
Organsko bebi ulje za osetljivu kožu.
Nežna zaštita delikatne kože od nelagodnosti.
Umiruje i hidrira bebinu hipersenzitivnu i suvu ili atopičnu kožu.
Nega pelenske regije od prvog dana rođenja nežnim prirodnim sastojcima.
Nežna briga za delikatnu kožu celog bebinog tela.