Kontinuirano poboljšavamo svoju ambalažu

Zašto koristimo plastičnu ambalažu? Zato što, do sada, ne postoji savršeno rešenje za pakovanje svih proizvoda. Naporno radimo da obezbedimo sve bolju ambalažu, da smanjimo naš uticaj na prirodno okruženje.

Zašto naši proizvodi imaju ambalažu?

Krema za lice može imati ugodnu teksturu, lep miris i dugotrajne efekte. Međutim, mnogo toga je potrebno uraditi da bismo postigli i sačuvali sve te dobre karakteristike, pre svega zato što se svesno odričemo sintetičkih konzervanasa. A naši sastojci su, u najvećoj meri, prirodni, poput čistih biljnih ulja ili esencijlanih ulja, posebno osetljivih na delovanje kiseonika. Adekvatna ambalaža će obezbediti da ta ulja ne budu izložena štetnom dejstvu kiseonika usled kog se mogu pokvariti. Ona, takođe, sprečava gubljenje isparivih supstanci, kao što su mirisi.

Ako je manje loše, ne znači da je dobro

Stalno radimo na unapređenju ekološke održivosti svoje ambalaže. U idealnom svetu ambalaža naših proizvoda bila bi 100% razgradiva, a istovremeno bi obezbedila optimalnu zaštitu za preparate. Trenutno, koristimo različite materijale, zavisno od potreba različitihh proizvoda, a svaki od tih materijala ima svoje prednosti i nedostatke. Pristupili smo inicijativi za reciklažu ambalaže ”Forum Rezyklat”, udružili smo se sa ostalim kompanijama da istražimo kako da se plastika iz kućnog otpada reciklira u ambalažu za hranu i kozmetiku.

Da svet ostane lep i zdrav, moramo se ponašati održivo

Koje vrste ambalaže koristimo?

Weleda koristi različite materijale za svoju ambalažu. Oko 60% naše ambalaže sačinjeno je od stakla, oko 15% od aluminijuma, a ostatak od različitih vrsta plastike. Naša ambalaža mora da ispuni mnoge uslove da bi mogla da sačuva svoj osetljiv sadržaj. Staklo, aluminijum i plastika – svaki od ovih materijala za ambalažu ima svoje prednosti i nedostatke, koje se moraju odmeriti za svaki pojedinačni proizvod.

Reciklirano staklo

Prednosti

 • Staklo se može reciklirati beskrajno, bez gubljenja kvaliteta
 • Staklo je nereaktivno, nudi odličnu zaštitu protiv kiseonika

Nedostaci

 • Staklo je mnogo teže od plastike ili aluminijuma, a to znači više ugljen-dioksida prilikom transporta.
 • Staklo može da naprsne ili se razbije, što može da bude veoma opasno u kupatilu ili na stolu za previjanje beba.

Plastika

Prednosti

 • Plastika je laka, a to znači manje ugljen-dioksida tokom transporta.
 • Plastično pakovanje se ne lomi i njime se lako rukuje.

Nedostaci

 • Mnoge zemlje nemaju plan prerade plastike; mnogo plastičnog otpada se spaljuje ili koristi za proizvodnju energije.
 • Ne može se svaka plastika reciklirati.
 • Neregulisano odlaganje plastike je rizik za zagađenje okoline. Nova ambalaža se i dalje uglavnom proizvodi od nove, nekorišćene plastike.

Aluminijum

Prednosti

 • Aluminijum je nereaktivan i ne propušta vazduh.
 • Tube imaju male otvore, a aluminijum zadržava oblik i sprečava efekat sukcije u kom kiseonik može dopreti u tubu i izazvati kvarenje sadržaja.
 • Aluminijum se veoma dobro reciklira.

Nedostaci

 • Tokom proizvodnje aluminijuma troši se mnogo energije, a rudarenje boksita zagađuje okolinu.
 • Aluminijumske tube mogu napući na mestima presavijanja.

Šta smo do sada postigli?

Skin Food puter za telo dostupan je, sada, u staklenoj teglici. Povećali smo udeo reciklirane plastike u ambalaži za dezodoranse. Mnogo druge naše ambalaže takođe ima visok sadržaj reciklirane plastike. Na primer, Ulje za bebe od nevena sada je pakovano u bočicu napravljenu od 97% reciklirane plastike (izuzimajući poklopac i nalepnicu).