Zašto koristimo palmino ulje?

Posvećeni smo održivim izvorima palminog ulja

Palmino ulje je važna sirovina u svetu, ali i u prirodnoj kozmetici. Od 2011, palmino ulje dobijamo iz sertifikovane organske proizvodnje i radimo na zaštiti kišnih šuma.

Palmino ulje nije, samo po sebi, loš izbor

Gotovo je nemoguće zamisliti prirodnu kozmetiku bez palminog ulja. Weleda sapuni, na primer, sadrže sirovo palmino ulje, a mnogi drugi naši prirodni kozmetički preparati sadrže derivate palminog ulja. Palmino ulje ima neka veoma pozitivna svojstva. Ono ne mora da se učvršćuje hemijskim procesima, ostaje stabilno kada se zagreva i ima dug rok trajanja. Palmin usev je veoma isplativ i, za proizvodnju iste količine ulja, zahteva manje zemljišta nego soja ili suncokret.  

Održivo odgajanje umesto uništavanja kišnih šuma

Nažalost, često se velika prostranstva kišnih šuma seku da bi se zasadile plantaže palmi. Biodiverzitet kišnih šuma je jedinstven, a njihovo tlo ogroman rezervoar ugljenika. Seča kišnih šuma ne samo da uništava biodiverzitet i bazu života, nego ubrzava klimatske promene. Želimo da to promenimo. Od 2011, dobijamo čisto organsko palmino ulje u okviru fer trgovine iz Brazila, uz potvrdu da kišne šume nisu uništavane zbog odgajanja palmi.

Ne menjamo kišne šume za plantaže palmi

Za kozmetiku se koristi mnogo manje palminog ulja nego za hranu. Pa ipak, odlučni smo da zaštitimo kišne šume od raskrčivanja zarad plantaža palmi. Ovo je jedini način da se očuva biodiverzitet, sačuva od klimatskih promena i proizvede održivo palmino ulje. Zaštita vrsta znači zaštitu od klimatskih promena. Dugo smo se zalagali da se plantaže palmi sade na postojećem neobrađenom zemljištu, gde neće biti potrebno da se seku kišne šume.

Posvećeni smo pronalaženju rešenja

Radimo na tome da kompenzujemo našu upoterbu sirovina baziranih na palminom ulju u zemljama u kojima se ono gaji. Brojne plantaže palmi za proizvodnju ulja uništavaju kišne šume i, uz to, stanište za mnoge životinje, poput orangutana sa Bornea. Organizacija za čuvanje orangutana Bornea (Borneo Orangutan Survival Foundation - BOSF) radi u saradnji sa narodom Indonezije da zaštiti poslednje orangutane u svom staništu.

BOSF je je najveći svetski projekat za zaštitu primata, sa dva centra na ostrvu, gde spasava mlade orangutane bez roditelja i pušta ih u zaštićene zone kišnih šuma. Kako bismo pomogli očuvanje primata koji su ugroženi proizvodnjom palminog ulja, da bismo zaštitili lokalni biodiverzitet, sarađujemo sa nemačkom partnerskom organizacijom BOSF-a, “BOS Germany”. Kroz ovu saradnju podržavamo održiv razvoj u Borneu i obnovu kišnih šuma, kako bi orangutani ponovo imali svoj dom.

Često pomislim na to koliko je priroda savršena – i koliko moj posao može da pomogne da se to savršenstvo očuva.
Anet Piperidis, (Annette Piperidis), Weleda menadžerka za održive izvore sirovina