Na početku je bila vizija

Naši su osnivači otvorili novo poglavlje u oblasti medicine i nege kože, a njihov rad nas i danas inspiriše. Zdravlje i lepota se mogu razvijati uz harmoniju prirode i ljudskih bića.

Naša je vizija zdrav svet.

Pre nego što je Weleda osnovana, Rudolf Štajner (Steiner) je, 1920, održao svoj “Prvi kurs za doktore”, u okviru kog je niz različitih predavanja organizovao hemičar Oskar Šmidel (Schmiedel).  Već sledeće godine, Šmidel je u Švajcarskoj pokrenuo laboratoriju "Laboratorium at the Goetheanum". Komercijalna proizvodnja lekova i preparata za negu počela je u Švebiš Gmindu u Nemačkoj. Iste godine, Ita Vegman osnovala je bolnicu, danas poznatu kao Arlesheim Clinic, u Švajcarskoj. Na temeljima novih ideja, inspirisanih antropozofijom, naši osnivači osmislili su smelu viziju koja će približiti ljude i prirodu.

Šta je antropozofija?

Antropozofija istražuje povezanost. Kada je Weleda u pitanju, naše razumevanje harmonične povezanosti između ljudskih bića i biljaka, omogućava da kreiramo bolje prirodne preparate. Antropozofska medicina ima holistički prirstup prema pacijentima i promoviše zdrav balans između tela, uma i duha.  

Naše ime, Weleda, izražava duboku povezanost između ljudskih bića i prirode. “Veledama” su se, nekada, nazivale mudre žene isceliteljke.

Šta je inspirisalo naše osnivače

Weleda je za osnivače imala osobe koje su žudele za boljom budućnošću i stvarale nove pravce. Doktorka Ita Vegman i filozof i naučnik Rudolf Štajner prepoznali su povezanost između prirode i ljudskog tela, uma i duha. Počeli su da proizvode lekove i preparate za negu od prirodnih sastojaka. Povezanost između ljudskih bića i prirode može se videti i osetiti u preparatima koje i danas pripremamo za vaše zdravlje i lepotu – ali i u našim biznis modelima. 

Od medicinskog kursa do bašte lekovitog bilja

  • 1920. Rudolf Štajner drži niz predavanja doktorima i studentima medicine. Poznat kao “Prvi kurs za doktore”, označio je rađanje antropozofske medicine.
  • U septembru 1920, doktorka Ita Vegman kupila je “malu kuću sa velikim jabukovim drvetom” u Arleshajmu, u Švajcarskoj.  Ovo je 1921. postala prva antropozofska klinika u svetu, Arleshajm klinika, poznata i pod imenom Antropozofska klinika Ite Vegman.
  • 1921. započinje komercijalna proizvodnja lekova i preparata za negu kože u Švebiš Gmindu u Nemačkoj.
  • 1922. je osnovana prva bašta lekovitog bilja, takođe u Švebiš Gmindu. Danas lekovito bilje gajimo po biodinamičkim principima u osam Weleda vrtova širom sveta.

Naši proizvodi su dostupni širom sveta

Doktori, farmaceuti i osobe koji dele naše ideje udružili su snage i osnovali vlastite Weleda ogranke širom sveta. Danas naše lekove i kozmetiku možete pronaći u 50 zemalja. Weleda ima svoje podružnice u 20 zemalja. Sirovine nabavljamo širom sveta. Kao ko-osnivač i član Unije za etičku bio-trgovinu (Union for Ethical BioTrade  - UEBT), primenjujemo striktne etičke kriterijume kroz sve naše lance snabdevanja sirovinama.  Svoje lekovito bilje gajimo prema principima biodinamčke poljoprivrede u osam Weleda vrtova širom sveta.