Naše obaveze vezane za etičku nabavku sirovina

Od 2011. godine smo član Saveza za etičku bio-trgovinu (Union for Ethical BioTrade - UEBT).  Savez za etičku bio-trgovinu je neprofitna organizacija koja promoviše ”nabavku s uvažavanjem” sastojaka koji dolaze iz biodiverziteta.

Ambiciozni standard etičke bio-trgovine doprinosi održivom ekonomskom rastu, lokalnom razvoju i očuvanju biodiverziteta.

Prateći svoju viziju ”Stvaranje sveta u kojem se zdravlje i lepota ljudskih bića i prirode neprestano otkrivaju“ i misiju ”Weleda održivo razvija svoje poslovanje u skladu s prirodom i ljudima“, implementirali smo UEBT standard kao sistem upravljanja održivim razvojem duž svih naših lanaca snabdevanja prirodnim sirovinama.

Sertifikovani smo za naš sistem etičkog snabdevanja

Od 2018. godine, UEBT nudi program sertifikacije za etičko snabdevanje. UEBT sertifikuje sisteme nabavke kompanija koje poštuju ljude i biodiverzitet.

Kao član UEBT-a, posvećeni smo inovativacijama i praksama nabavke koje doprinose svetu u kom ljudi i biodiverzitet napreduju. U tom smislu, a kao deo naše strategije održivosti, odlučili smo da angažman prenesemo na sledeći nivo, sertifikacijom svog sistema etičkog snabdevanja (ESS) za sve prirodne sirovine koje se koriste u našim prirodnim i organskim kozmetičkim proizvodima. Ovaj korak takođe doprinosi našoj misiji “Weleda proizvodi aktiviraju snage isceljivanja u ljudima i prirodi”.

Etički sistem nabavke omogućava nam da proverimo da li naši direktni dobavljači i prethodni dobavljači ispunjavaju sve naše zahteve u pogledu održivog ekonomskog rasta, lokalnog razvoja i očuvanja biodiverziteta. Uz naknadnu analizu rizika, mogu se identifikovati potrebe za održivim poboljšanjima i poduzeti odgovarajuće mere.

Kao sledeći korak i deo sertifikacionog programa, obavezujemo se na preduzimanje dodatnih akcija u određenim, tzv. prioritetnim lancima snabdevanja. Time se dopire do još više aktera i oblasti za kultivisane i divlje biljke, kako bi se poboljšala praksa bio-trgovine gde god je to potrebno.

Doseg sertifikacije u brojkama:

  • Imamo 657 isporučenih lanaca snabdevanja, što znači da je već ocenjeno 100% upotrebljenih sirovina
  • 2017. godine nabavili smo 270 prirodnih sirovina od 199 dobavljača
  • Ovaj broj sirovina je 2017. godine iznosio 4.625 tona u obimu nabavke
  • 62 naša lanaca snabdevanja su definisani kao prioriteti za verifikaciju. Verifikacija znači da proveravamo informacije koje smo dobili od naših dobavljača kroz evaluacije putem terenske revizije ili putem desktop verifikacije, ukoliko su dostupni dokumenti koji će nam omogućiti uvid u dokaze o usklađenosti sa Etičkim bio-trgovinskim standardom (na primer, fer trgovina i organski sertifikati, itd.)

Cilj:

  • Završiti verifikaciju svih trenutno definisanih prioritetnih lanaca snabdevanja do juna 2019. godine. To predstavlja 16% obima snabdevanja iz 2017. godine za prirodnu i organsku kozmetiku.
  • Klasifikovati sve naše lance snabdevanja u skladu sa 4 nivoa UEBT usaglašenosti (indikatori ulaska, kritični zahtevi, granični zahtevi i zahtevi za kontinuiranim poboljšanjima). Za svaki nivo, ciljevi će biti postavljeni i odobreni od strane UEBT-a. Ciljevi će biti dostupni javnosti do kraja 2018. godine.
  • Aktivna komunikacija o sertifikaciji, o našim srodnim aktivnostima i, tim putem, podizanje svesti potrošača o biodiverzitetu.

Sertifikat važi od juna 2018, u trajanju od godinu dana. Zatim se produžava novom revizijom.