PRIDRUŽITE SE WELEDA MISIJI

BRINITE O ZEMLJIŠTU, TOJ KOŽI NA LICU ZEMLJE, KAO ŠTO BISTE BRINULI O VLASTITOJ KOŽI

Zemljište je, baš kao i naša koža, živ ekosistem koji diše. Ono je koža na licu Zemlje. Međutim, trećina zemljišta na svetu je degradirana, čime je povećana pretnja za biljna i životinjska staništa i pojačano emitovanje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Weleda već više od 100 godina biljke za svoje čuvene preparate gaji prirodnim metodama koje ne ugrožavaju zemljište. Weleda čuva zdravlje zemljišta i njegov biodiverzitet koliko god je moguće, uz primenu biodinamičkih pravila, sarađujući sa projektima regenerativne poljoprivrede širom sveta. Posvećenost zemljištu je u središtu naše pažnje tokom prikupljanja svih biljnih sirovina, zato što verujemo da je ovo najvažnije za napredak ekosistema. Bez zdravog zemljišta ne možemo se baviti krizom sa kojom se, danas, priroda suočava.

PRIDRUŽITE SE NAŠOJ MISIJI: #SaveEarthsSkin

Weleda, u saradnji sa DIRT humanitarnom organizacijom Arizone Mjuz, pokrenula je misiju za očuvanje zemljine kože.

Weleda misija “Sačuvajmo lice Zemlje” (Save Earth’s Skin) posvećena je tretiranju zemljišta na isti način kako bismo tretirali vlastitu kožu – bez štetnih hemikalija, sa puno pažnje. Svako od nas može da doprinese da se prema planeti ponašamo sa poštovanjem koje zaslužuje.

Arizona Mjuz, model, ekološka aktivistkinja i osnivačica fondacije DIRT

SA NAMA SVE POČINJE!

Na isti način na koji čuvamo svoju, možemo sačuvati i Zemljinu kožu. Preduzmite i vi niz pojedinačnih aktivnosti uz ove savete:

Savet 1: Potražite nezavisne sertifikate i izbegavajte “greenwashing”

Da biste razdvojili ono što proizvod zaista jeste - u odnosu na ono što tvrdi da jeste, potražite sertifikate koji imaju nezavisna merenja i testiranja. Weleda je, možete biti sigurni, proizvela svoje preparate brinući o zdravlju zemljišta.

Savet 2: Osvestite šta jedete i pijete

Ako kupujete hranu i piće organskog ili biodinamičkog porekla, znaćete da je ona proizvedena na zemljištu koje nije tretirano hemijskim pesticidima i sintetičkim mineralnim đubrivima. Što je dobro i za zemljište, ali i za biljna i životinjska staništa.

Savet 3: U svojoj bašti, ili u lokalnom parku

Posadite bezbroj cvetova i dopustite divljem bilju da raste. Ako u vlastitoj bašti ne šišate travu prenisko, omogućićete stanište za majušna živa bića. Zasadite biljke na golom zemljištu da sprečite eroziju.

Savet 4: Biljke traže zemlju bez treseta

Bilo da imate sopstveni vrt, biljke na balkonu ili u stanu, ili podržavate projekat urbanog baštovanstva, imajte na umu da kompost održava zdravlje i funkcionalnost zemljišta. Birajte kompost koji ne sadrži treset.

Podrška brendu Weleda uključuje vas u aktivnosti posvećene zdravlju zemljišta.

Podrška brendu Weleda uključuje vas u aktivnosti posvećene zdravlju zemljišta.

 • 80% biljnih sastojaka je organsko.

 • 40% biljnih sastojaka biće odgojeno biodinamički do 2025.

 • Weleda vrtovi se obrađuju po biodinamičkim principima.

 • Održiv lanac snabdevanja potvrđen je UEBT sertifikatom “Sourcing with respect”.

 • Integrisanjem komposta, vezuje se više ugljen-dioksida nego što se emituje.

 • Broj partnerstava sa projektima regenerativne poljoprivrede povećaće se sa 50 na 60 do 2025.

 • Naš korporativni ugljenični otisak je neutralan (GHG Protocol Scope 1 & 2).

 • Uz sertifikat B-Corp, aktivno radimo na modelu održive ekonomije.

Naša koža i zemljište su sasvim slični, a Weleda veruje da su i jedno i drugo vredni zaštite i posebne nege.

DA LI ZNATE I OVO?

DA LI ZNATE I OVO?

 • Zemljište ima svoj mikrobiom, baš kao i naša koža.

 • U jednoj kašičici zemlje ima više živih organizama nego što ima ljudi na planeti.

 • 50% svog ugljen-dioksida vezano je u zemljištu. Zemljište je najveći CO2 rezervoar posle okeana.

 • Svakog minuta, 23 hektara obradivog zemljišta postaje jalovo na globalnom nivou zbog suše i dezertifikacije.

 • Potrebno je oko 2000 godina da se prirodno kreira 10 cm zemljišta.

UDRUŽIMO SNAGE

Zajedno sa Arizonom Mjuz, humanitarnom organizacijom DIRT, Alijansom za održivo upravljanje zemljištem (The Sustainable Soil Alliance), krenuli smo u misiju edukacije o važnosti zdravog zemljišta. Weleda investira dodatno 1% svog obrta u čuvanje biodiverziteta, klimatsku zaštitu i očuvanje zemljišta. Tokom 2022. podržavamo projekte regenerativne poljoprivrede sa 400 hiljada evra.

U Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj podržavamo švajcarsku organsku fondaciju za plodnost zemljišta (Swiss Organic Foundation's Soil Fertility Fund), pomažemo zemljoradnicima u organskoj proizvodnji na više od milion kvadratnih metara. U Australiji, podržavamo organizaciju Carbon (koja takođe podržava regenerativnu poljoprivredu obezbeđujući, tako, da se CO2 iz vazduha veže kao ugljenik u zemljištu. U Francuskoj, pomažemo organizaciju La Sauge3 da vodi projekat građanskih, urbanih bašti u Parizu. Ostale inicijative, uz našu podršku, u Španiji, Češkoj, Italiji, Engleskoj i Južnoj Koreji, mogu da dovedu do ekološkog napretka.
Zaštitu zemljišta doživljavamo kao zajednički zadatak!

#SaveEarthsSkin

Zajedno možemo postići napredak! Pridružite se našoj misiji da podignemo svest o važnosti zemljišta za budućnost planete. Podelite vaše ideje za čuvanje zemljišta sa svojom zajednicom na društvenim mrežama uz hešteg: #SačuvajmoLiceZemlje i #SaveEarthsSkin.

Saznaj više

Rešenja koja poboljšavaju zdravlje zemljišta

Metode poput pravljenja humusa, regenerativne ili “ugljeničke” poljoprivrede, poboljšavaju zdravlje zemljišta. Aktiviranjem i jačanjem raznolikosti i broja živih bića unutar zemljišta, povećava se njegova plodnost i biodiverzitet, a sve zajedno povoljno utiče na klimu.

Saznaj više

Šta zemljište čini za ljude i prirodu?

Milionima godina unazad, planeta je razvila dinamički zemljišni ekosistem. Mnoštvo živih organizama doprinosi ciklusu ugljenika i održava plodnost zemljišta. Međutim, zemljište je ugroženo i potrebna mu je naša pomoć.

Saznaj više

Kako kompost doprinosi zemljištu u tvojoj bašti?

Takođe poznato i kao "baštensko zlato" ili "crno zlato", kompost je najbolji kada dolazi iz tvoje bašte. Benefiti kompostiranja uključuju zdravo zemljište bogato hranljivim materijama. Martina Kolarek, biohemičar i specijalista za topli kompost, pruža stručne savete.

Saznaj više

Da li je vaše zemljište zdravo?

Bez zemlje – nema poljoprivrede, ni hrane. Ekspert za zemlju dr Ulrih Hampl objašnjava nam koju ulogu imaju majušna živa bića za zdravlje zemlje i zašto čak i oko amatera može lako da prepozna zdravu zemlju punu humusa.

Saznaj više