Priroda

Bio farma Šokšić - Upoznaj svoju hranu

Bio farma „Šokšić“, jedan od pionira organske poljoprivrede kod nas, na samom je ulazu u Taraš. Gordana i Vojislav uložili su u ovo imanje kraj Tise 15 godina rada, ogromnu energiju i ljubav prema zemlji, prirodi i zdravoj hrani, a njihova dva sina Mirko i Goran, nakon odrastanja u gradu i studiranja na Poljoprivrednom fakultetu, doneli su nova znanja na imanje.

Naš posao nije samo zdrava hrana, nego i čuvanje prirode.

 - Organska proizvodnja nam je mnogo toga lepog dala i osnažila je našu porodicu – kaže Gordana dok idemo prema plasteniku u kom gaji povrće. Patke šetaju po dvorištu, u starinskom kredencu ispod strehe koke su napravile gnezdo, a samo desetak metara dalje niče moderna hladnjača za čuvanje organske hrane. 

Ručno okopavamo, plevimo i malčiramo

U plasteniku se stabiljke paradajza penju uz uredno povezane konopce, a motika je ovde i dalje važna alatka. Zemlja se ručno plevi i okopava oko biljaka jer pesticidima tu nije mesto. Po površini zemlje se postavlja pokošena trava, takozvani „malč“, prirodni prekrivač koji čuva vlagu. Naravno, tu je i plodored.

- Plodored? A šta je to? – pitamo.  

- Evo ovako... – započela je Gordana i, objašnjavajući nam pravila organske poljoprivrede, postepeno savladala tremu od kamere.

Na organskom imanju svake godine se biljke sade na drugom mestu, kako bi se izbeglo da se štetni organizmi, tipični za jednu biljnu vrstu, previše razmnože, a i da bi se zemljište zaštitilo od iscrpljivanja isith hranljivih stvari koje određene biljke koriste. Zato posle paradajza i krastavca, ovde sledeće godine ide, verovatno, šargarepa. 

 

Što snažnija biljka to ukusniji plod

Šokšićima je zdravlje i plodnost njihovog zemljišta izuzetno važno, jer oni žele zdrave i snažne biljke. Ne žele da koriste čak ni one, u organskoj proizvodnji dozvoljene supstance, poput stimulatora rasta biljaka.  

Dugogodišnje iskustvo pokazalo je da je stajnjak najbolje đubrivo za obnavljanje humusa u zemlji. A rečni pesak, kojim obiluje zemljište oko Tise, doprinelo je da organski krompir sa Šokšić imanja postane ponos porodice i njihov najpoznatiji proizvod. 

 

Želimo da biljka sama izvuče iz zemljišta najbolje za sebe. Uverili smo se da biljka, tako, bude otpornija, a plod ukusniji i lepši.
Gordana Šokšić

Školska ogledna bašta

Ali šta je ljubav prema prirodi, mnogo znanja o zdravoj zemlji i organskom gajenju, šta su ekološki stavovi ako ih ne preneseš sledećim generacijama?

Šokšići su deo svog vremena i zemlje posvetili edukaciji. U dnu imanja, formirali su u saradnji sa školama, „školsku baštu“ gde dolaze deca sa učiteljicama.

- U školskoj bašti deca će, kroz igru, naučiti šta je to biodiverzitet, šta je ekologija i zašto je važna organska proizvodnja – kaže nam Gordana. A nama se čini da je ovo podjednako važno kao i organska zemljoradnja kojom se bave. 

Mir koji nosim u sebi

Šokšići su ljudi iz grada, a dolazak na selo i rad na imanju doneo im je, kažu, mnogo blagodeti.

- Sada kada uporedim svoj život u gradu i ovaj na selu, mogu odmah da kažem da je život na selu, za mene, mnogo lepši. Tiše je, mirnije, sporije, okružen si prirodom, a mnogo više uživamo u nekim stvarima koje u gradu nismo umeli da prepoznamo. Zahvaljući organskoj proizvodnji i životu u skladu sa prirodom, našla sam mir koji sada nosim u sebi.

Sunce se spustilo na ravnicu iza Tise, priroda je, zasićena zlatastim tonovima, utihnula, a ritmični mlazovi bunarske vode, koji iz velikih prskalica, padaju na njivu doprinose osećaju dubokog mira. Da, razumeli smo o čemu Gordana govori.  

Zdrave proizvode koje gaje Šokšići naći ćete u velikim lancima supermarketa u odeljku organske hrane i u ponekoj specijlizovanoj prodavnici. Na pakovanjima će, nekada, sitnim slovima pisati „Bio farma Šokšić“. Ali, čak i ako te oznake nema, kada probate organski krompir koji se, poput kestena, topi u ustima, znaćete: ovo mora biti da je od Šokšića, iz peska pored Tise.