Zdravlje

Jedinstvena lekovita moć nevena

Kao istaknuti član u našoj porodici lekovitih biljaka, uzgajan je u Weleda kompaniji skoro 90 godina. Michael Straub, šef Weleda odeljenja za lekovito bilje, komentariše ovu jedinstvenu biljku i njenu lekovitu moć.

Da li su Weleda cvetovi nevena zaista uzgajani ručno?

Michael Straub: Da! Odabir ovih cvetova narandžaste boje - nema lepšeg načina da započnete letnje jutro! Berbu započinjemo oko 7h, nakon što jutarnja rosa na biljkama ispari. Samo ručnom berbom možemo zaista doživeti svaki cvet. Tokom berbe pojedinačno se procenjuje svaki cvet, kako bi se postigao najbolji mogući kvalitet. Berba počinje početkom jula i u zavisnosti od vremenskih prilika traje četiri do pet nedelja, u dva do tri kruga: neven je prilično velikodušan kada su u pitaju cvetovi.

Koje karakteristike nevena posebno cenite?

MS: Posle toliko godina rada u uzgajanju lekovitih biljaka, i dalje se iznenadim kada kročim na polje nevena. Ovaj cvet ima veoma diferencirane latice, što je rezultat snažnih formativnih moći biljke. Možemo posmatrati proces polariteta  ako uporedimo cveće sa lišćem, čiji ovalni oblik nije posebno svojstven i skoro je embrionalan. Formativne moći biljke takođe se ističu kada se biljka preradi u tečne ekstrakte. Lekovi koji sadrže neven pomažu da se umiri i izleči oštećena koža. U junu i julu, delu godine kada sunce dostigne najvišu tačku na nebu, neven otkriva svoju maksimalnu snagu. Njegova veza sa suncem ne može se sakriti: izražena lekovita snaga biljke bliska je uslovima sunčevog zračenja. Prema trostrukoj podeli antropozofije, postoji poseban odnos između tri biljna elementa - korena, lišća i cvetova - i ljudskog organizma. Na primer, specifična struktura nevena je usko povezana sa metaboličkim procesima čoveka. Kada se lek koji sadrži ekstrakt nevena koristi za lečenje povrede, stimuliše regenerativne procese koji prodiru u najdublje slojeve kože.

Zašto je neven izabran za vodeću biljku proizvoda za negu kože?

MS: Neven, od svih specifičnih sličnih biljaka, spada među najčešće korišćene lekovite biljke. Njegova sposobnost pretvaranja svetlosti i toplote u biljne materije jasno se može osetiti u našim uljima za negu kože. Neven deluje ako zaštitni omotač kože, ojačavajući i podržavajući njenu strukturu i otpornost. Prevazilazi druge biljke svojim regenerativnim i zaštitnim sposobnostima. Ove dve karakteristike čine ga idealnom biljkom za mnoge naše proizvode.

Neven se uzgaja u Weleda kompaniji skoro čitav vek

Autor

Michael Straub

Šef Weleda odeljenja za uzgajanje biljaka i istraživanje u gradu Schwäbisch Gmünd

Michael Straub, poljoprivredni inženjer, je rukovodilac odeljenja za uzgajanje i istraživanje biljaka u Weleda kompaniji, u gradu Schvabisch Gmund, gde radi i kao službenik za očuvanje divljeg sveta.