Porodica

Morbili, zauške, varičele i rubeola

Ove četiri klasične dečije bolesti imaju mnogo zajedničkih karakteristika. Sve četiri su akutni, inflamatorni procesi izazvani virusima, praćeni karakterističnim osipom na koži i povišenom temperaturom različitog intenziteta. Sve su izrazito zarazne. Najčešće pogađaju decu uzrasta od jedne do šest godina.

Iako je neprijatno, normalno je da se dete ponekad razboli

U prvih sedam godina života, telo izgrađuje čvrste osnove za dugoročno zdravlje. Dečije bolesti su deo odrastanja. Febrilne infekcije posebno dobro pomažu organizmu da postavi svoj imuni sistem.

 

 

Uz dovoljno vremena za negu i oporavak, dece obično ostvare značajan napredak u razvoju nakon oporavka.

Studije su pokazale da deca koja preleže mnogo febrilnih zaraznih bolesti u uzrastu do šeste godine,  ređe pate od alergija ili astme tokom tinejdžerskih godina, a nakon njih imaju sklonost da budu  sveukupno, zdraviji. Ova faza razboljevanja obično se završi pre polaska u školu.  Sa dobro uvežbanim imunim sistemom, dete, tako, može da se suoči sa izazovima i iskustvima ovog novog poglavlja u životu.

Sa holističkog stanovišta, ove bolesti nisu  teret kojeg dece treba da budu lišena. Doktori i roditelji često uvide da dete koje se oporavilo od bolesti praćene visokom temperaturom doživi značajan iskorak u fizičkom i emotivnom razvoju.

Neka od dece počnu da hodaju, druga izgovore rečeniu sa tri reči, neka prvi put upotrebe za sebe zamenicu "ja". Ponekad dete samo deluje sveukupno zrelije.  Ako roditelji pristupebolesti kao delu šireg, važnog konteksta, oni obično imaju više samopouzdanja i staloženosti da okruže dete potrebnom pažnjom i ljubavlju.

najbolji lek od svih

kada roditelji podržavaju decu ljubavlju, brigom i čajem

Najvažnije dečije bolesti

Morbili, varičele, zauške, rubeole su bolesti proređene u mnogim zemljama. Morbili (male boginje) se dešavaju nešto češće iako je broj slučajeve veoma opao. Ne samo zbog preporuka za vakcinacije -  bolja higijena i izbalansirana ishrana takođe igra značajnu ulogu u tome. Prebroditi virus znači opremiti telo dugoročnim imunitetom protiv njega. 

 

Evo najvažnijih simptoma ovih bolesti:

 

Morbili (male boginje)

Preosetljivost na svetlost, ponekad praćena peckanjem i crvenilom očiju, visoka temperatura.

Osip: tri do pet dana, nakon pojave generalnih simptoma, javljaju se fleke sa osipom koji počinje iza ušiju i proširi se tokom jednog dana na celo telo.  Počinje da se povlači posle 4-5 dana. Tokom procesa izlečenja, koža često bude suva i peruta se još nekoliko dana.

Trajanje: do tri nedelje.

Zauške

Obično praćene visokom temeperaturom, ali ne uvek, ponekad i povraćanjem.

Blagi osip na koži, ali jače oticanje limfnih čvorova na vratu i parotidnim pljuvačnim žlezdama (sa inflamaciijom). Poslednjih godina mnoge evropske zemlje primetile su i da se zauške sa dečijeg sve više premeštaju ka adolescentnom uzrastu i ka mlađim odraslim osobama.

Trajanje: do nedelju dana.

 

Rubeola

Temperatura ne mora uvek da bude povišena, ponekad se javljaj konjuktivitis, začepljen nos, sekret iz nosa, ali oko polovine dece ne pokaže nikakve simptome.

Osip: svetlo crveni osip sa malim izdignutim, jedva primetnim osipom koji počinje na licu i brzo se širi celim telom (najduže  tokom tri dana).

Trajanje: do dve nedelje.

Varičele (ovčije boginje)

Moguća povišena temperatura.

Osip: početni osip se vrlo brzo razvija u plikove ispunjene tečnošću po celom telu, koji zarastaju stvarajući krastice i izazivaju intenzivan svrab. Pošto se osip razvija u talasima, može proći i dve nedelje pre nego što potpuno nestane. 

Trajanje: do pet dana. 

 

Roditelji treba da konsultuju doktora ako povišena temperatura traje duže od tri dana, ili ako imaju bilo kakav osećaj da nešto nije kako treba. Ova tipično dečja bolest može biti opasnija za bebe, tako da treba da potražite savet doktora u slučaju visoke temperature.

Ove četiri dečije zarazne bolesti ne mogu zaista biti lečene medicinskim metodama. Konvencionalni tretman uključuje supstance koje spuštaju temperaturu, ali i obloge za noge mogu da pomognu bez dodatnog stresa za dečiji organizam. Uvek je važno da se pije dosta tečnosti, posebno mlak čaj od kvalitetnih lekovitih biljaka.
Iznad svega, deca trba da dobiju dovoljno vremena i prostora da boluju. U slučaju visoke temperature, preporučuje se da dete leži, a TV i drugi elektronski  i digitalni uređaji treba da budu ugašeni. Okruženje bez takvih stimulusa smanjuje stress tela čiji imuni sistem radi punom parom. Boca sa toplom vodom  može se koristiti da zagreje stopala ako je potrebno (voda ne sme biti pretopla da ne dođe do opekotina). 

Potrebe bolesnog deteta treba da budu na prvom mestu među zdravim članovima porodice

Kada roditelji čitaju detetu, donesu mu šolju čaja ili samo sede pored njega, to je najbolji lek koji im mogu pružiti.