Porodica

Zašto bebe spavaju drugačije

Bebe stižu na svet nežne, ranjive, fiziološki nerazvijene, zavisne od tuđe nege. Potrebna im je podrška puna ljubavi, dok njihov nervni sistem postepeno ne nauči kako se ispravno spava.

Potrebno je oko 10 meseci da beba savlada stabilan ritam buđenja i sna, a dve do tri godine da nauči da se samostalno uspava i prespava noć. Bebe imaju kratak ciklus sna i veoma lak san; bude se često i lako. Ovo je potpuno normalno; tokom prve dve godine života mozak bebe prolazi kroz ubrzan razvoj - ovo je i jedan od razloga zašto je odgovarajuća ishrana tako važna u ovom periodu.
Bebe takođe brzo gube toplotu iz tela, a ponekad u svojoj kolevci zaborave i da dišu. Njhova žudnja za bliskošću sa roditeljima je primarni instinkt i mehanizam zaštite koji je preostao sve do danas. Bebe, na primer, ne znaju da su u bezbednom, trosobnom stanu, gde nema divljih životinja koje će ih tokom noći pojesti. Ovo je objašnjenje zašto bebe često umeju da zaspu u naručju, dok ih dojite ili nosite u nosiljci.

Spavanje u roditeljskom krevetu i dojenje obezbeđuje zajednički ritam spavanja

Prema Unicefu, bebe koje se doje mogu, pa i treba da spavaju sa svojim majkama. Ovo olakšava često dojenje, za koje se pokazalo da smanjuje rizik od iznanadne smrti beba (SIDS - sindrom iznenadne smrti). Ovo, takođe, omogućava majkama i bebama da imaju sličan ritam spavanja, da zajedno spavaju dubokim snom, pa zajedno ulaze i u fazu površnog sna kada je bebi vreme za dojenje. Prolaktin, hormon odgovoran za lučenje mleka, pomaže majkama koje doje da bolje spavaju i budu odmorne nakon buđenja, bez osećaja da su lišene sna.  Bebe koje se ne doje takođe bi trebalo da spavaju sa roditeljima, ali na sopstvenom dušeku, na primer, u kolevci pored roditeljskog kreveta. Da biste bili sugurni da vaša beba bezbedno spava, razmotrite sledeće savete.

Podsetnik: za bezbedan san vaše bebe

  • Beba treba da spava na jednostavnom, čvrstom madracu, bez mekih jastuka ili debelih ćebadi koje mogu da izazovu gušenje ili pregrevanje.
  • Uverite se da između stranica kreveta i dušeka nema slobodnih prostora u kojima bi se beba mogla zaglaviti.
  • Beba ne treba da deli svoj krevet sa drugom decom, ljubimcima, pa ni plišanim igračkama. 
  • Pokrivajte bebu uz pomoć vreće za spavanje odgovarajuće veličine, umesto ćebenceta.
  • Za bebe je najbezbednije da spavaju na leđima, sve dok na nauče da se okreću samostalno.
  • Nemojte spavati u istom krevetu sa bebom ako ste konzumirali alkohol ili lekove.
  • Bebe koje se doje treba da spavaju tik uz majku, a bebe koje se hrane iz flašice u krevetiću pored majčinog kreveta.
  • Nikada ne spavajte sa bebom na sofi ili u naslonjači, zbog rizika da vam beba ispadne ili se uguši.

Pomozite svojoj bebi da utone u san

Zamislite sebe kako pokušavate da prizemljite putnički avion. Nasuprot dronu, džambo-džet se ne može samo tako zaustaviti u sred leta i spustiti pravo dole na sletnu pistu. Avion se mora voditi silaznim putem i polako upravljati prema pisti. Neposredno iznad piste, morate nežno spustiti avion na zemlju, uključiti kočnice i dozvoliti mu da klizi do potpunog zaustavljanja.

Isti princip se primenjuje i kod naših malenih avanturista. Ako ih povedete sa sobom u kratki večernji šoping ili se vratite kući sa posla neposredno pred bebino vreme za spavanje, stvorićete stimulans koje mogu uzrokovati bebe da ubrzaju na "pun pogon" i poremete rutinu odlaska na spavanje.  Dok najmirnija deca mirno spavaju u 7:30 uveče, druga su se vratila u dnevni ritam i moraju se ponovo voditi kroz ceo proces "spuštanja" ka snu.

Večernji rituali koji pomažu bebi da zaspi

Mnoge su bebe već umorne od dnevnih aktivnosti već u četiri popodne, naročito ako vreme provode u vrtiću. To je i vreme kada postepeno treba da se počne "spuštanje" u večernju dremku. Pokušajte da uvedete večernji umirujući ritual sa bebom koji će početi od 4 ili 5 sati popodne. Ništa specijalno, tek topla kupka ili masaža, ili mirna večera uz svetlost sveća umesto jarkog kuhinjskog svetla. Nakon toga, menjanje pelena ako je potrebno, pa pižama ili vreća za spavanje.  A onda pravo u krevet.

Rani odlazak u krevet neće da vam škodi, tu možete udobno da bebu dojite, mazite i pričate sa njom, možda otpevate i uspavanku. Budite pažljiv slušalac, pa vam vaša beba može "ispričati" kako je ona provela dan. Neka deca se tokom uspavljivanja rasplaču - u tom slučaju proverite da li žele još dojenja, da li im treba da ih nosite i ljuljuškate ili da promenite pelenu.

Ako je sve to u redu, možda je vaša beba, jednostavno, imala veoma uzbudljiv dan, pa još uvek sortira sve utiske ili je  samo preumorna. Roditelji mogu da pomognu svojoj deci samom činjenicom da su prisutni, dostupni za njih:  nežno bebu držite u naručju, mirno dišite i osluškujte, omogućite bebi da se izrazi.

Ovo će pomoći da ona mirno zaspi - da bi mogla da raste, uči i puni svoje "baterije" za sledeći dan.

 

Autor

Nicola Schmidt

Naučni novinar i autor nekoliko knjiga za roditelje

Uverena je da bebe prirodno znaju kako pravilno da spavaju. Svojim nemačkim projektom „artgerecht“ (značenja "pravilan razvoj'') objašnjava roditeljima kako da se bebe prirodno zdravo razvijaju mentalno i fizički. www.artgerecht-projekt.de